Scherf- en steekwerende vesten in gebruik
Gelijktijdig met de nieuwe ambulanceuniformen, nemen onze hulpverleners ook scherf- en steekwerende vesten in gebruik.
Ze worden momenteel verdeeld onder medewerkers die op de zogeheten A- oftewel spoedambulances werken. Op de foto tonen chauffeur Walter Langbein (links) en verpleegkundige Jim IJzermans hun vest. Het kledingstuk beschermt de vitale organen in borst en buik tegen scherpe voorwerpen. Het is geen kogelvrij vest. Ambulancemedewerkers gaan de vesten niet continu dragen, al is ieder voor zich daar wel vrij in. De reden dat alle ambulanceregio’s in Nederland dit veiligheidsmiddel hebben aangeschaft of nog gaan aanschaffen, ligt in de sfeer van toegenomen terroristische dreiging.
Directeur Hans Janssen: “De manier van werken na een onverhoopte aanslag zal anders zijn dan anders. Normaal gesproken gaan onze mensen niet naar slachtoffers toe, zolang hun eigen veiligheid niet gegarandeerd is. Maar in de chaos nadat bijvoorbeeld een bom is afgegaan, breekt dat moment niet aan. Er zal een gebied zijn waar we aan het werk moeten en ook zelf nog risico lopen. Bij de aanslag op de luchthaven van Brussel in 2016 is bijvoorbeeld tijdens de eerste hulpverlening een niet-geëxplodeerde bom ‘op scherp’ blijven staan, zonder dat iemand dit wist. Als die alsnog was afgegaan, was dit rampzalig geweest voor de opgetrommelde hulpverleners.”
In dergelijke situaties zal een ambulancebemanning voortaan met de beschermende vesten naar binnen gaan om het risico te beperken. Janssen: “Bij relletjes op straat of in een andere situatie die mogelijk dreigend kan worden, kan ons personeel de vesten naar eigen inzicht ook gebruiken. Je hebt ze immers toch bij je. Maar in het dagelijkse werk gaan we altijd pas naar binnen of naar de patiënt toe, nadat de politie ons het ‘sein veilig’ heeft gegeven.”
In 2017 zijn de ambulances in onze regio al voorzien van ’terreurtasjes’ met speciale middelen om grote bloedingen bij patiënten te stelpen. Janssen: “Bij de bom- en andere aanslagen de afgelopen jaren in Europa is steeds weer gebleken dat de meeste slachtoffers van terreurgeweld bezwijken aan groot bloedverlies, door afgerukte ledematen of grote open borst- en buikwonden. Het snel stoppen van de bloeding kan dan levensreddend zijn.”
Tot de persoonlijke veiligheidsmiddelen van ambulancemedewerkers behoren verder onder meer een helm met veiligheidsvizier, die wordt gebruikt bij bijvoorbeeld het werken rondom een autowrak. Binnen afzienbare tijd worden onze ambulances ook uitgerust met reddingvesten voor de hulpverleners, te gebruiken tijdens hulpverleningen op of nabij het water.