Wij denken ook aan onze eigen veiligheid

Je ziet ons er niet vaak mee, maar we hebben ze altijd in de wagen: veiligheidshelmen. Op deze recente actiefoto van Qphoto.nl zie je onze verpleegkundige Daniel Herweijer (voorgrond) en chauffeur Eric IJdo werken met hun helmen op. Zij verlenen hulp aan een patiënt die nog in een autowrak zit. Dat is bij uitstek een moment waarop die helmen nodig zijn. Om dichtbij een beknelde gewonde te komen, moeten de ambulancemedewerkers immers óók dichtbij afgeknipte deurstijlen, scherpe dakranden en versplinterd glas komen. Dat is een risico. De professionals maken zelf de afweging wanneer zij de helm dragen.

Andere persoonlijke beschermingsmiddelen zijn onze stevige uniforms met opvallende kleuren en reflectiestroken en de veiligheidsschoenen die we altijd dragen. Synthetische handschoenen en in speciale gevallen mondkapjes en schorten zorgen voor de vereiste hygiëne en infectiepreventie. Wij zijn qua kleding en middelen minder goed beschermd dan de collega’s van de brandweer, maar dat is verklaarbaar. Ons protocol ‘Eigen Veiligheid’ schrijft namelijk voor dat wij pas aan het werk gaan als de plek van de hulpverlening gegarandeerd veilig is.

13557730_902194913240603_591921851385039063_n

Een onoverzichtelijke situatie beschouwen wij in principe als onveilig. Dan houden we afstand, tot het tegendeel bewezen is. Bij een ongeluk in een tunnel waar een tankwagen bij staat, zullen wij bijvoorbeeld altijd buiten de tunnel wachten tot de brandweer het sein veilig geeft. Na een schietpartij wachten we tot de politie aangeeft dat we kunnen. Aan een gewonde hulpverlener heeft immers niemand iets. Regel 1 die elke EHBO’er leert is daarom: Let op je eigen veiligheid!