‘Rapid’ en huisartsauto: zoek de verschillen!
Je ziet ze allebei waarschijnlijk regelmatig voorbijzoeven. Ze lijken op elkaar, maar hebben een andere functie. Zoek de verschillen tussen de Rapid Responder van de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid (links) en de huisartsauto van de Regionale Huisartsenpost Drechtsteden (rechts)!
Eerst noemen we een overeenkomst: beide voertuigen hebben ambulancestriping en -kleuren, zijn voorzien van zwaailicht en sirene en dragen het woord AMBULANCE. Terwijl ze allebei toch geen patiënt kunnen meenemen. Ze moeten deze kenmerken volgens de Wet Ambulancevervoer voeren, omdat de inzittenden van beide auto’s zich bezighouden met het verlenen van eerstelijns spoedeisende hulpverlening. Ze brengen acute zorg naar de patiënt toe.
De linker auto kun je heel de dag tegenkomen, de rechter alleen buiten kantooruren. De Huisartsenpost biedt namelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in het weekeinde spoedeisende huisartsenzorg, wanneer de huisartspraktijken gesloten zijn. De huisartsauto brengt een dienstdoende huisarts naar patiënten die niet in staat zijn om zelf naar de Huisartsenpost te komen, maar die na telefonische uitvraag een huisarts nodig blijken te hebben en geen ambulance.
De Rapid Responder is een volledig toegeruste ambulance. Het enige waarin hij verschilt van een spoedambulance, is dat hij de patiënt niet meeneemt. De ‘Rapid’ helpt mee om piekmomenten in de ambulancehulpverlening op te vangen. Hij ontlast de reguliere spoedambulances, door naar meldingen te gaan waar niet direct een vervoersbehoefte wordt verwacht maar alleen behandeling of beoordeling ter plaatse. Ook bewaakt hij de uitrukposten waarvan alle ambulances op pad zijn.
(De tekst gaat verder onder de foto.)Foto: Eric IJdo
In de Rapid Responder zit één persoon: een ambulanceverpleegkundige die zelf rijdt, in dit geval onze collega Mike Dekker. In de huisartsauto rijden twee personen, namelijk de huisarts – op de foto is dat Hendrik Jan Hazelhorst – en een chauffeur, hier zie je Evelien Mastbroek van Meditaxi.
Deze laatste naam brengt ons bij het volgende verschil: de huisartsauto heeft een blauwe kentekenplaat, omdat het behalve een ambulance ook een taxi is. Op veel plekken in Nederland besteden Huisartsenposten het vervoer uit aan een gespecialiseerd taxibedrijf. Omdat er sprake is van contractvervoer, hoeft er in deze bijzondere taxi geen taximeter aanwezig te zijn. De chauffeur is geen gewone taxichauffeur, maar gecertificeerd huisartschauffeur. Hij of zij heeft een aanvullende medische opleiding gevolgd voor het ondersteunen van de huisarts en een rijtechnische opleiding voor het veilig rijden als voorrangsvoertuig, dus met zwaailicht en sirene. De verpleegkundige die op de Rapid Responder rijdt, heeft laatstgenoemde scholing óók gehad.
De huisarts kan zich door de aanwezigheid van een chauffeur beter concentreren op meestal een reeks huisbezoeken achter elkaar. In de huisartsauto zitten enkele hulpmiddelen die een visite rijdende huisarts normaal gesproken niet bij de hand heeft, zoals zuurstof en een automatische externe defibrillator.
Het unieke ‘roepnummer’ dat opvallend aanwezig is op elk ambulancevoertuig bestaat uit vijf cijfers. De eerste twee duiden de regio aan, met daarna een streepje. Voor Zuid-Holland Zuid is dat 18. Het eerste cijfer na het streepje geeft aan om welk type hulpverleningsvoertuig het gaat. In het geval van de Rapid Responder is dat een 3, bij de huisartsauto een 7.
Mocht je nu nog twijfelen welke auto je voor je hebt, dan zie je op het dak van de huisartsauto in de zwaailichtbalk nog het woord HUISARTS staan. In de Drechtsteden rijden twee huisartsauto’s, in de hele regio Zuid-Holland Zuid één Rapid Responder. De Huisartsenpost van Gorinchem heeft twee huisartsauto’s, die van Klaaswaal één. Kom je er eentje met zwaailicht en sirene tegen? Hier vind je tips voor optimale samenwerking op de weg.