Vreemde eend: de Rapid Responder

Een ‘vreemde eend’ in ons ambulancewagenpark is de Rapid Responder: een personenauto die in bijna alle opzichten een complete ambulance is. Twee dingen zijn anders. Er kan geen patiënt in worden vervoerd en er is één hulpverlener aan boord, in plaats van twee. De verpleegkundige rijdt zelf. Precies tien jaar geleden werd de Rapid Responder ingevoerd om effectiever en goedkoper hoogwaardige ambulancezorg te leveren.

img_4039

De Rapid Responder helpt mee om piekmomenten in het werk op te vangen. Hij ontlast de reguliere ambulances (de A-wagens), door dáár te zijn waar niet per se een A-wagen nodig is. Ook bewaakt hij de uitrukposten waarvan alle ambulances op pad zijn. “Stel dat de beide ambulances van de post Klaaswaal voorlopig bezig zijn, dan rijd ik snel naar die post met de Rapid Responder om de paraatheid te garanderen”, vertelt Andy Cockram, een van onze Rapid-verpleegkundigen van het eerste uur. “Komt er dan nóg een melding uit dat gebied, dan ga ik erop af. Ik kan weliswaar geen patiënt vervoeren, maar wel beginnen met alle acute zorg die de gewone ambulance ook brengt.”

img_4040

De Rapid Responder (het is er één) is gestationeerd in Zwijndrecht en bestrijkt heel Zuid-Holland Zuid. Twaalf van onze verpleegkundigen zijn speciaal getraind en gekwalificeerd voor dit werk, naast hun functie op de gewone ambulance. “Er zijn ook hulpoproepen waar ‘de Rapid’ als eerste heen wordt gestuurd, bijvoorbeeld als de verwachting is dat de patiënt niet acuut mee hoeft”, vertelt Andy. “En bij een reanimatie fungeer je vaak als tweede auto, samen met één A-wagen. Met drie collega’s kunnen we prima reanimeren en de patiënt kan toch maar in één auto mee. Zo blijft er een andere A-wagen vrij en beschikbaar.”

De uitvoering van het werk op de Rapid Responder is totaal anders, weet Andy. “Ik heb geen extra paar ogen en handen van mijn collega, zoals wel op de A-wagen. Je beslist alles zelf, moet het ook uitvoeren, en je moet goed op je eigen veiligheid en die van de patiënt letten. Dat vereist extra alertheid en de juiste keuzes: je doet de belangrijkste handelingen, de minder belangrijke laat je even liggen.” De Rapid-hulpverlener is ook nog extra geschoold om te rijden met spoed. “Ik vind het leuk en dynamisch”, zegt Andy, “maar je moet het wel blijven afwisselen met de A-wagen.” De Rapid Responder rijdt in het weekeinde overdag en door de week in de middag/avond. Niet ’s nachts, ook niet naar potentieel gevaarlijke omstandigheden, in verband met de veiligheid.