Alle ambulances lijken op elkaar… of toch niet?

Alle ambulances lijken op elkaar… Of toch niet? Je kunt elk individueel voertuig herkennen aan zijn unieke ‘roepnummer’ van vijf cijfers. De eerste twee cijfers geven de regio aan. Staat daar 18, dan is het er eentje ‘van ons’, uit Zuid-Holland Zuid.

Het volgende cijfer geeft de functie van het voertuig aan. De 1 is bijvoorbeeld voor een gewone ambulance, de 2 voor een piketvoertuig en de 3 staat voor een speciale ambulance zoals een ambulancemotor of -fiets. Ook onze ‘Rapid Responder’ heeft de codering 3: dit is een ambulance die geen patiënt kan vervoeren, maar waarmee een verpleegkundige heel snel kan bijspringen waar dat nodig is. Een 4 is voor een B-auto (besteld vervoer), een 5 voor directie- en coördinatievoertuigen. Zo gaat dat door met verschillende functies van voertuigen tot en met het cijfer 9.

De laatste twee cijfers zijn dan het volgnummer van de specifieke auto. In onze regio rijden 19 ambulances. Ze staan verdeeld over de posten Dordrecht, Zwijndrecht, Papendrecht, Klaaswaal en Meerkerk. Samen rijden ze één miljoen kilometer per jaar: 25 keer de aardbol rond!