Zorg dat wij uw huis snel kunnen vinden

Is uw huis herkenbaar voor de hulpdiensten? Ambulancechauffeur Gé Schotman denkt dat veel mensen nog nooit over deze vraag hebben nagedacht. “De postbode vindt je huis wel. Die komt elke dag. Wij komen op de meeste plekken maar één keer en vaak telt dan elke seconde.”

img_4259

Tijdens een ritje door het buitengebied wijst Schotman het ene voorbeeld na het andere aan van woningen zonder huisnummer, met een slecht zichtbaar huisnummer, of met een nauwelijks herkenbare toegangsweg. Van onze ambulancepost in Klaaswaal is Schotman met 22 dienstjaren de oudstgediende medewerker. Klaaswaal ligt midden in de Hoeksche Waard, een uitgestrekt polder- en akkergebied, gekenmerkt door boerderijen, veel vrijstaande bebouwing en smalle dijken met parallelwegen.

”We moeten regelmatig zoeken naar het huis waar we moeten zijn”, legt Schotman uit. “Natuurlijk hebben wij GPS in de wagen, maar het allerlaatste stukje moet je toch meestal op het oog doen: welk huis is het exact en waar zit de ingang? Als we met spoed komen aanrijden en we missen de dijkafrit of de inrit, dan is hier vaak amper een mogelijkheid om te keren. Soms moeten we bij meerdere huizen uitstappen om naar een nummer te zoeken, zeker ‘s nachts en in de donkere jaargetijden. Het is onnodig tijdverlies.”

Mensen kunnen er veel zelf aan doen, zegt Schotman. “Zorg voor een duidelijk contrasterend huisnummer dat vanaf de weg te zien is, haal begroeiing tijdig weg, markeer de inrit met een lamp. En als de mogelijkheid er is, laat dan iemand klaarstaan aan de weg om ons op te vangen.” Deze tips kunnen levensreddend zijn – waar je ook woont in Nederland buiten de bebouwde kom! Voor gemeenten ligt er ook nog een schone taak, zegt Schotman, wijzend op een duidelijk al heel lang geleden gesneuveld straatnaambord.

Een goede melding bij alarmnummer 112 begint overigens al met weten waar je bent! Kijk eens naar dit filmpje: