Van de ambulance weer even terug voor de klas

Toch weer even voor de klas, maar nu in een andere rol. Onze ambulancechauffeur Bart Lubbers nam gisteren zijn oude plekje in op CSG Willem van Oranje in Oud-Beijerland.

Nu niet om biologie te doceren – wat hij tot een jaar geleden nog deed – maar om vwo-5-leerlingen uitleg te geven over ambulancezorg. Hij was uitgenodigd door zijn oud-collega, om vanuit zijn nieuwe vak te assisteren bij de les over onder meer bloed, ademhaling en reanimeren.

Bart kwam met zijn ambulancecollega Jolanda en compleet mét ambulance naar de school toe. “We hebben de lesstof meteen wat breder getrokken, met uitleg over bijvoorbeeld wat er achter de schermen gebeurt wanneer je 112 belt en over de ABCD-systematiek die wij gebruiken om zieke of gewonde mensen te beoordelen. De leerlingen hadden veel interesse voor mijn huidige werk en goede vragen over de acute zorg.”

Het was van beide kanten een feest van herkenning. “Leraar zijn is toch mijn tweede natuur, het voelde meteen weer vertrouwd om voor die groep te staan. De meeste leerlingen kende ik nog en zij mij. Ik wist alleen niet meer alle namen.” Bart heeft afgesproken om in de toekomst nog eens te verschijnen bij de jaarlijkse beroepenmarkt van de school. “Elke toekomstige ambulanceprofessional die we vroegtijdig kunnen enthousiasmeren is meer dan welkom!”