USAR terug: ‘Ongekende verwoesting in Beiroet’

De verwoesting in en rond de haven van Beiroet is ongekend, zeggen onze ambulancechauffeur en tevens brandweerman Dick van den Herik (links) en ambulanceverpleegkundige Anne van der Linden.

Op de foto bevinden zij zich op ‘ground zero’ waar de explosie precies een week geleden plaatsvond. “Weggevaagd is het enige woord dat hierop van toepassing is.”

Het USAR-team waar beiden deel van uitmaakten, is gisteravond veilig teruggekeerd in Nederland na een uitzending van vijf dagen. De primaire taak van USAR.NL is het zoeken naar en redden van overlevenden. Er werden sectoren in de stad toebedeeld aan het Nederlandse team, die met honden zijn doorzocht. In dat gebied bleken geen reddingen te verrichten.

(De tekst gaat verder onder de foto.)
Dick aan het werk in de zwaar beschadigde Nederlandse ambassade in Libanon.

Het team heeft vervolgens ook gehoor gegeven aan andere, uiteenlopende bijstandsverzoeken. De groep van Dick en Anne heeft zich gericht op het veiligstellen van de zwaar beschadigde Nederlandse ambassade. “De loodzware gepantserde buitenruiten lagen in de kantoren. Op diverse verdiepingen waren de liftdeuren eruit geblazen. De ontvangstbalie van de ambassade was flink ontzet. Wij hebben gezorgd dat de ambassade het hoogst noodzakelijke werk weer kan hervatten.”

De derde betrokken collega uit onze dienst, teamleider en ambulanceverpleegkundige Leo van der Leeuw, was vanuit het USAR-hoofdkwartier in Beiroet actief in de aansturing. Wij danken het drietal en alle andere bij USAR.NL betrokken hulpverleners hartelijk voor hun inzet!

Voor meer informatie en foto’s van deze inzet, zie het liveblog op de website van USAR.NL.