Studie verpleegkunde ‘uit nieuwsgierigheid’
Onze ambulancechauffeur Brian Meijer heeft zijn stage van 1000 uren in het Albert Schweitzer ziekenhuis voor de opleiding tot algemeen verpleegkundige met goed gevolg afgerond. Hij is een van de zeer weinige chauffeurs door de jaren heen die zich naast hun werk lieten bijscholen tot verpleegkundige.
Op de ambulance vormen ze een onlosmakelijk koppel met een strakke taakverdeling: de verpleegkundige en de chauffeur. Voor een buitenstaander is amper te zien wie wie is. Maar de route naar deze twee beroepen toe is heel verschillend en vermenging komt weinig voor. Toch kriebelde het al langere tijd bij Brian (39), die sinds vier jaar werkt als ambulancechauffeur.
(De tekst gaat verder onder de foto’s.)Brian tijdens zijn stage in het Albert Schweitzer ziekenhuis…
“Het was vooral nieuwsgierigheid. Tijdens de opleiding tot chauffeur aan de Academie voor Ambulancezorg word je voor een deel medisch geschoold. Maar dat is specifiek gericht op de acute zorgverlening. Ik wilde meer weten van wat daaronder ligt, de basis. Dus ik ben op eigen initiatief in studieverlofuren een opleiding gaan volgen tot algemeen verpleegkundige via de zogeheten ‘derde leerweg’.”
Een deel daarvan moest plaatsvinden in een ziekenhuis. Het ziekenhuis in Dordrecht bleek bereid om Brian, ondanks zijn ongewone situatie, als stagiair aan te nemen. “Klinische zorg, verpleegkundige basishandelingen, meelopen met artsenvisites, meerdere zorgvragers tegelijk verplegen: zulke leerdoelen kun je op de ambulance niet bereiken”, vertelt Brian.
… en als ambulancechauffeur.
De klinische stage heeft hij met succes volbracht. Nu, in zijn vierde leerjaar, volgen nog eens 1500 praktijkuren, die Brian bij zijn eigen werkgever gaat doorlopen. “Tijdens mijn gewone werk krijg ik nu de gelegenheid om – onder toezicht van de ambulanceverpleegkundige en met een leerwerkplekbegeleider – op specifieke leermomenten handelingen te verrichten die een ambulancechauffeur normaal niet doet, zoals een diagnose stellen, de patiënt overdragen aan het ziekenhuis of een infuus prikken.”
De stage in het ziekenhuis vond hij erg leerzaam. “Het was best raar dat juist stressvolle situaties op de afdeling, bijvoorbeeld wanneer het ineens slecht ging met een patiënt, voor mij het meest normaal aanvoelden. Ik heb veel vaardigheden aangeleerd en gemerkt hoeveel raakvlakken er zijn door de hele zorgketen heen.”
Brian ziet zichzelf echter op termijn geen ambulanceverpleegkundige worden. Daarvoor zouden na zijn huidige opleiding nog twee specialisaties nodig zijn. “Wat ik wel hoop te bereiken, is verpleegkundig centralist op de 112-meldkamer worden. Maar dan in combinatie met het werk als ambulancechauffeur. Dat wil ik echt niet missen.”