‘Stop je smartphone nu alvast weg op de fiets’

Je hebt nog anderhalve maand de tijd om ‘af te kicken’ van je smartphonegebruik op de fiets! Op 1 juli wordt dit namelijk verboden. Wij staan helemaal achter die maatregel.

In de eerste plaats omdat we jou liever niet achter in onze ambulance willen hebben. Maar ook omdat wij ons veiliger met spoed door het verkeer kunnen bewegen als jij ons eerder ziet en hoort aankomen.

“Beeld en geluid leiden af van de omgeving en tasten je concentratie aan, dat zien wij continu gebeuren”, zegt ambulancechauffeur Wim Visser. “Daarnaast gebeurt het met regelmaat dat een fietser die met oortjes muziek beluistert op een mobiel, ons pas op het laatste moment opmerkt. Dan moeten we allebei plotse manoeuvres maken, die niet nodig waren geweest.”

Wim adviseert om niet tot 1 juli te wachten, maar vandaag nog te beginnen met de nieuwe, goede gewoonte. “Voor je eigen veiligheid, die van ons, onze patiënt en alle andere verkeersdeelnemers: ga op een veilige plek stilstaan als je iets op je telefoon wil doen.” Doe je dat niet, dan kan het je na 1 juli 95 euro kosten.

(Foto Shutterstock.)