Onze ‘hoogwerkers’ zijn weer helemaal bij

Hoe bereik en verplaats je slachtoffers op grote hoogte, na bijvoorbeeld een explosie of aardbeving?

Als hulpverlener moet je goed weten waar je mee bezig bent, om jezelf niet in onnodig gevaar te brengen. Daarom oefenen de leden van het specialistisch reddingsteam USAR.NL meerdere keren per jaar met het overbruggen van horizontale, verticale en diagonale overspanningen.

Binnen onze ambulancedienst zijn acht collega’s continu oproepbaar om na een ramp ergens ter wereld in USAR-verband te gaan zoeken en redden. In dit bijstandsteam zitten onder anderen ook brandweer-, politie en Defensiecollega’s, uit vier regio’s. Drie van onze acht USAR-leden zijn gecertificeerd voor het werken op hoogte: de ambulanceverpleegkundigen Conny Wachtmeester en Jan Kayser en ambulancechauffeur Corstiaan Batenburg.

Bungelend in het grote niets, tot op dik 50 meter hoogte, mochten zij deze week weer hun vaardigheid trainen en aantonen in de leegstaande Vattenfall-energiecentrale in het havengebied van Amsterdam. Zodat ze bij een eventuele volgende uitzending ook weer in staat zijn om snel boven en veilig beneden te komen.

Goed en belangrijk werk, Jan, Conny en Corstiaan!