Oefenen in het donker tussen werelderfgoed

Statig tekenen de 18e-eeuwse molens zich af tegen de herfstschemer. Een vlucht ganzen vliegt luid gakkend op en zoeft laag over. Fietsers en wandelaars passeren op de kade, stil genietend van de nog aangename temperatuur. En langs en op het water oefenen ambulancehulpverleners en brandweerlieden met de inzet van hun gezamenlijke reddingsboot.

(De tekst gaat verder onder de foto’s.)

Nuttig en belangrijk, want ook in het oer-Hollandse, wereldberoemde landschap van Kinderdijk worden regelmatig bewoners of bezoekers onwel, vallen ze van hun fiets of raken ze te water. Voor ons was dit waterrijke, uitgestrekte en drukbezochte gebied altijd moeilijk toegankelijk en begaanbaar. Als we al bij onze patiënt konden komen, dan was dat vroeger veelal het laatste stuk te voet en met veel improvisatie, hulp van derden en tijdverlies.

Nu het rond de molens steeds drukker wordt, hebben we sinds anderhalf jaar samen met de brandweer een boot. Dankzij hiervoor aangelegde trailerhellingen en een speciale procedure voor inzetten in dit gebied, kunnen wij nu op vooraf afgesproken plekken snel mee het water op om naar de plaats van het incident te varen. Want via het water ben je overal zo. Sinds we de boot hebben, is dat al meermalen gebleken.

Je moet het bij voorkeur wel oefenen: tegelijk met de brandweer reageren op de melding, onderweg communiceren over de omstandigheden en de ontmoetingsplek, snel en soepel opstappen met al onze spullen, werken met de reddingbak in plaats van de brancard, onderhouden van contact met de wal… Gisteravond deden twee ambulancebemanningen en een chef van dienst dat allemaal, wegens een zogenaamde explosie op een rondvaartboot. Onder relatief prettige omstandigheden, al werd het op het water uiteindelijk wel aardedonker.

Bij werkelijke inzetten kan het ook ijskoud of nat zijn en dan is het goed om het al eens te hebben meegemaakt. Voor onze collega’s die niet (op korte termijn) kunnen oefenen, is als alternatief een e-learning ontwikkeld. Dank aan de brandweercollega’s voor de geslaagde avond!