Nieuwe couveuses efficiënter en veiliger

Half september vervangen we onze twee transportcouveuses door twee nieuwe exemplaren van het type BabyPod 20.

Deze lichtgewicht couveuse, die qua uiterlijk en materiaal wel wat wegheeft van een ruimtecapsule of bobslee, heeft als groot voordeel dat hij op elke brancard bevestigd kan worden. Onze huidige twee couveuses zijn bevestigd op hun eigen brancard, waardoor er altijd eerst van brancard gewisseld moet worden voordat een pasgeboren baby kan worden vervoerd.

(De tekst gaat verder onder de foto.)

Net als in de huidige couveuse kan de pasgeborene in de BabyPod bewaakt worden, kan er zuurstof worden toegediend en kan de baby door een disposable warmhoudmatras op temperatuur worden gehouden. Onze dienst verzorgt per jaar slechts rond de tien vervoeren van baby’s die direct na de geboorte extra ondersteuning nodig hebben. Vroeger lag dat aantal hoger, doordat bevallingen vaker thuis plaatsvonden. Baby’s die na de geboorte niet stabiel zijn, worden tegenwoordig bovendien door een mobiele intensive care unit opgehaald vanuit een academisch centrum.

De vervanging zonder het onderstel is flink goedkoper. Heel belangrijk is daarnaast dat de BabyPod meer veiligheidsvoorzieningen heeft dan zijn voorganger. De baby kan beter dan in de huidige couveuse worden gefixeerd door middel van een vacuümmatrasje en fixatiebandjes. De couveuses staan paraat op de ambulanceposten Dordrecht en Gorinchem.