Middencomplexe ambu vandaag de weg op

Een nieuwe herfst, een nieuw type ambulance! Vandaag, 1 september, is officieel de ambulance voor middencomplexe zorg in onze regio van start gegaan. Linda (links) en Melissa gingen vanochtend vroeg als eerste koppel de weg op volgens de nieuwe werkwijze.

De middencomplexe ambulance bevindt zich tussen de huidige Zorgambulance (voor laagcomplex, besteld vervoer) en de ALS-ambulance (voor hoogcomplexe, acute zorg). De middencomplexe ambulance wordt ingezet voor patiënten die stabiel zijn maar wel bewaakt moeten worden vervoerd, bijvoorbeeld na een dotterbehandeling. Tot gisteren ging deze categorie patiënten nog mee met een maximaal uitgeruste ambulance, die daar eigenlijk te uitgebreid voor is. Door het introduceren van een tussenvorm, krijgen meer patiënten optimaal passend vervoer en blijven de hoogcomplexe ambulances beter beschikbaar voor spoedeisende 112-inzetten.

Op doordeweekse dagen rijden we met één Zorgambulance (laagcomplex) van 8.30 tot 16.30 uur. De middencomplexe ambulance rijdt op doordeweekse dagen in twee aansluitende diensten van 7.00 tot 23.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. Hoogcomplexe ambulances zijn continu, dag en nacht in bedrijf. Zij kunnen altijd bijspringen voor midden- of laagcomplexe patiënten wanneer de vraag hoog is. De keuze voor het ene of andere vervoer wordt gemaakt door de Meldkamer Ambulancezorg.

Het laag- en middencomplexe vervoer gebeurt met de twee wagens die tot voor kort als Zorgambulance fungeerden. Ze zijn omgenummerd van 18-440 en -441 naar 18-271 en -272 en dragen een andere naam, zoals op de foto te zien is. Collega’s van de Zorgambulance zijn optimaal bijgeschoold voor de nieuwe categorie patiënten en de apparatuur op de beide auto’s is uitgebreid. We wensen onze medewerkers veel succes bij hun mooie, nieuwe, belangrijke taak!