‘DIA’: meteen vertrekken, eerder ter plaatse
Wist u dat wij bij een 112-melding al gaan rijden vóórdat we weten wat er precies aan de hand is? Daarmee winnen we kostbare tijd. Zodra de centralist de locatie van het noodgeval weet, wordt een seintje aan een ambulance gegeven om naar dat adres te vertrekken. Het gesprek met de melder is dan nog bezig.
De centralist werkt een vragenlijst af en krijgt steeds meer informatie. Als daaruit blijkt dat de situatie mogelijk ernstig is, krijgt de rijdende ambulance opdracht om er een spoedrit van te maken. Dan gaan het zwaailicht en de sirene aan en het tempo omhoog (A1-urgentie). Een andere optie is dat de ambulance rustig doorrijdt naar de opgegeven plek (A2-urgentie). Als aan de telefoon blijkt dat het meevalt en dat de patiënt beter naar de huisarts kan, wordt de ambulance terug naar de uitrukpost gestuurd.
We noemen deze werkwijze ‘Directe Inzet Ambulance’ (of ‘DIA’) en we doen dit in onze regio zo sinds 2013. Door deze en andere maatregelen is de aanrijdtijd steeds verder verbeterd. Per inzet levert het direct vertrekken tot wel anderhalve minuut winst op. Dat kan het verschil maken tussen een goede en een slechte uitkomst.