Medische hulpgoederen naar Oekraïne

Een zending medische hulpgoederen staat klaar om vandaag naar Oekraïne te vertrekken. Onze oud-ambulanceverpleegkundige Henry Stok (links) en zijn vrouw Tanya, die van Oekraïense afkomst is, hebben veel spullen verzameld die keihard nodig zijn in de acute gewondenzorg in Tanya’s vaderland: bloedstelpende verbanden, tourniquets, naalden, infuussystemen en -vloeistoffen, pijnstillers, steriele handschoenen, enzovoort.

Wij hebben daar als ambulancedienst vanuit onze voorraad aan toegevoegd wat we nu konden missen. We zijn met onze gedachten bij de zwaar getroffen bevolking van Oekraïne en bij de collega-hulpverleners die daar onder onvoorstelbare omstandigheden hun werk moeten doen.

Henry en Tanya zijn al twintig jaar getrouwd en wonen in Papendrecht. Tanya heeft nog veel familieleden in Oekraïne, van wie een aantal in de buurt van Kiev bijna continu in schuilkelders verblijft. “Ik heb contact met hen, want internet is er nog”, vertelt Tanya. “Maar reizen kunnen ze niet, ze kunnen geen kant op en ik ben dan ook heel bezorgd. Om de paar uur laten ze via een kort appje weten dat ze nog in orde zijn.” Ook Henry is erg begaan met het land en de inwoners. “De afgelopen twintig jaar ben ik er bijna jaarlijks naartoe geweest met Tanya. Je zag het land steeds verder opbloeien en welvarender worden. En nu gebeurt dit.”

Ze gaan actief door met het verzamelen van medische goederen in hun grote privénetwerk. Via hun Oekraïense contacten gaan de spullen naar de westgrens van het land, met terugkerende bussen die gevluchte burgers naar hier hebben gebracht. Henry: “Ze gaan naar een verzamelpunt in Oekraïne en van daaruit door naar ziekenhuizen in de getroffen gebieden.” Iedereen die in het bijzonder medische hulpmiddelen kan missen, roepen ze van harte op om contact op te nemen, zodat deze snel mee kunnen naar Oekraïne. Henry en Tanya zijn bereikbaar op 078-6171631 (bij geen gehoor staat de voicemail aan).