Lopen op wolkjes na geboorte in ambulance

Een lieve collega zei me ooit over ons werk: ‘Ik heb het mooiste rotberoep van de wereld’. En zo is het helemaal. Want… nou ja, dat hoef ik niet uit te leggen eigenlijk. Ik herhaal het regelmatig… Maar vandaag kan niet meer stuk!

Op het mooie begin van deze zonnige dag spoedden wij ons naar het ziekenhuis met een mama in partu zoals dat heet, die aan het bevallen was dus, maar ze had wat hulp nodig.

Al puffend om te proberen nog tijdig in het ziekenhuis te belanden, reden we over de snelweg. Maar toen… toen sprak ze, ‘ik voel het, het komt!’. Vliegensvlug bereidden de verloskundige die meereed (gelukkig) en ik de aanstaande geboorte voor terwijl ik door het luikje naar mijn collega riep, “Lin, zoek een plek om te stoppen, de baby komt!”

“Tankstation goed?”, riep ze terug, waarop ik beaamde: prima plek! Zodra ze gestopt was vlogen de aanstaande papa en mijn collega bij ons achterin. En toen ging het opeens heel snel allemaal en werd onze ambulance even later gevuld met zo ongeveer het mooiste geluid van de wereld, het schrille gehuil van een nieuw mensje. Als muziek in de oren, zo klonk het.

We deden alles wat moest en ondertussen schoot ik de hele filmrol van de papa zo’n beetje vol met meer dan tedere momenten. We drukten hem een ambulancebeer in de handen, feliciteerden de ouders en grijnsden van oor tot oor.

Baby lekker bij mama, we vroegen hoe de kleine heet, die naam vergeten we nooit meer, precies goed. Helemaal hieperdepiep het jonge gezin op de verloskundeafdeling gebracht, en haast huppelend weer terug naar de ambulance (die wel even toe was aan wat opruimwerk).

Op de terugweg geland bij een supermarkt, waar ik beschuit met muisjes scoorde, want dat hadden we wel verdiend. Ik denk dat we de rest van de dag op wolkjes blijven lopen.Leven en dood liggen dicht bij elkaar, zeker op onze brancard die als die kon praten heel wat te vertellen zou hebben.

Maar vandaag vieren we het (nieuwe) leven, vandaag hebben we het mooiste beroep van de wereld!!

Hanna Bonnes, ambulanceverpleegkundige ?