Laatste auto voor onze wagenparkbeheerder

Het zal wel even afkicken worden. Als wagenparkbeheerder van onze dienst heeft Gerard Kok door de jaren heen ruim over de honderd nieuwe voertuigen in ontvangst genomen. Vanmiddag werd de laatste auto aan dat rijtje toegevoegd. Gerard gaat per 1 december met pensioen maar treedt vanaf nu grotendeels terug.

Eigenaar Gert van Wijngaarden van www.autovanwijngaarden.nl in Papendrecht droeg onze nieuwe ‘Rapid Responder’ aan Gerard over. De twee mannen zaten als tienervrienden, eind jaren 60, al samen bij de Jeugdbrandweer en zijn nog altijd makkers.

De brandweer (in Dordrecht) was tevens de organisatie waar Gerard in 1974 in dienst trad, onder meer als ambulancechauffeur en autotechnicus. Ambulances werden destijds nog bestuurd door chauffeurs van de brandweer. Toen de ambulancedienst in Dordrecht in 1985 werd verzelfstandigd, kwam Gerard als chauffeur mee. Sindsdien is hij niet-aflatend behalve chauffeur ook onze voertuigspecialist geweest, die zich ontfermde over onderhoud (lange tijd zelf sleutelend), aanbesteding, reparaties, orders, schades enzovoort. Hij kende alle auto’s tot in detail. Wim Treurniet (hieronder in de deuropening van de auto) neemt deze functie van Gerard over.

(De tekst gaat verder onder de foto’s.)

De splinternieuwe Rapid Responder is onze ‘eenpersoonsambulance’, een personenauto die in bijna alle opzichten een complete ambulance is. Twee dingen zijn anders: er kan geen patiënt in worden vervoerd en er is één hulpverlener aan boord, in plaats van twee. De verpleegkundige rijdt zelf. De ‘Rapid’ helpt mee om piekmomenten in het werk op te vangen. Hij ontlast de reguliere ambulances (de A-wagens), door dáár te zijn waar niet per se een A-wagen nodig is. Ook bewaakt hij de uitrukposten waarvan alle ambulances op pad zijn.

Mitsubishi-dealer Gert van Wijngaarden (rechts) droeg de nieuwe wagen over aan Gerard Kok.

Ook de vorige Rapid, die zes jaar dienst deed en nu vervangen wordt, was een Mitsubishi Outlander. Dit type auto is bij de verpleegkundigen die ermee werken goed bevallen. Omdat het om één auto gaat, mochten we de order onderhands aanbesteden in onze eigen regio. Van Wijngaarden, die door de jaren heen al veel wagens aan ons heeft geleverd, kwam met het beste bod. De firma Visser Ambulances in Leeuwarden zorgde voor de ombouw tot ambulance. De wagen heeft als vaste standplaats de ambulancepost Zwijndrecht.

Ons grote wagenpark van achttien ‘echte’ ambulances moeten we, vanwege de omvang en waarde, Europees openbaar aanbesteden. De vijf jaar durende vervanging hiervan is eveneens kort geleden begonnen en wordt verzorgd door de firma Miesen in Bonn.

Gerard, dank voor al je inzet en geniet van de ‘rust’ die je hopelijk een beetje krijgt!