Kustwacht-heli helpt tijdens brugafsluiting

De Haringvlietbrug is op vrijdagavond 9 juni wegens onderhoud dichtgegaan voor alle verkeer, dus ook voor ambulances. Dit duurt tot en met 4 augustus.

Gedurende de zomermaanden kan het gebeuren dat we in Zuidwest-Nederland met flinke files en vertragingen te maken krijgen, want de afgesloten brug is de hoofdverkeersader tussen West-Brabant, Goeree-Overflakkee en de Hoeksche Waard richting Rotterdam. De omleidingsroutes krijgen er veel verkeer bij. Van eventuele verkeersinfarcten mogen onze patiënten uiteraard niet de dupe worden.

De vier betrokken ambulanceregio’s Zeeland, Brabant Midden-West-Noord, Rotterdam Rijnmond en Zuid-Holland Zuid hebben in overleg met elkaar vangnetmaatregelen getroffen, zoals het uitbreiden van dienstroosters en het anders spreiden van ambulances. Er staan ambulances tijdelijk op andere oevers of eilanden dan waar ze normaal staan. Wij hebben bijvoorbeeld satellietposten ingericht bij de brandweer in ’s Gravendeel, de brandweer in Alblasserdam en Rijkswaterstaat in Dordrecht. Onze collega’s uit West-Brabant zetten tijdelijk ambulancemotoren in om acute hulp alvast op gang te kunnen brengen, al kan de patiënt met de motor niet meteen vervoerd worden.

(De tekst gaat verder onder de foto.)

Mocht de verkeershinder echt uit de hand lopen, dan kunnen onze meldkamers vragen om assistentie van de kustwachthelikopter (op de foto’s). Deze is normaal bedoeld voor het zoeken naar en redden van drenkelingen langst de kust en op zee, maar de Kustwacht is bereid om vanuit vliegveld Midden-Zeeland deze zomer ook patiënten over de files en de omleidingen heen naar een ziekenhuis te transporteren. Dat gebeurt alleen in zwaarwegende noodgevallen waarin een levensreddende behandeling geen enkel uitstel kan hebben. Deze afweging maakt de 112-meldkamer, in overleg met betrokken artsen en ambulancecollega’s op de grond.

“Het is te hopen dat de noodmaatregelen niet of sporadisch nodig zijn, maar voorspellen kunnen we het niet”, aldus onze directeur Hans Janssen. “Daarom moeten we als ambulancediensten voorbereid zijn op extreme scenario’s, om de veiligheid van patiënten in onze werkgebieden te garanderen.” Wij wensen iedereen die betrokken is bij het wegonderhoud, iedereen die werkt in de acute zorg en alle weggebruikers en bewoners van de eilanden sterkte toe bij de hinder!