‘In Roemenië juichen ze om deze ambulance’

Het ziet er wat kaal uit, zo zonder striping. Vrijwilligers van Stichting Leven voor Leven moesten de bestickering eerst zelf verwijderen om een ambulance van ons geschonken te krijgen, maar ze hadden dat er heel graag voor over. Deze wagen, die door ons buiten gebruik is gesteld, gaat via de stichting een nieuw bestaan tegemoet in de stad Adjud in Roemenië. Dat mag dan een EU-land zijn, de (acute) zorg loopt – vooral qua middelen – sterk achter bij die van ons.

Elke ambulance in onze dienst wordt om de vijf jaar vervangen. Door het zeer intensieve gebruik en de vele kilometers, breekt dan het moment aan waarop onderhoud en reparaties te duur worden en de kans op uitval te groot wordt naar Nederlandse maatstaven. De auto’s die uit dienst gaan, verkopen we tegen handelswaarde. Om de paar jaar kiezen we een wagen uit die aan een goed doel wordt geschonken. Zo willen wij een bijdrage leveren aan goede zorg in andere landen. In dit geval ging het om de oude ‘18-185’ die 276.000 kilometers, gereden vanuit ambulancepost Papendrecht, op de teller heeft en nog zeer netjes is.

(De tekst gaat verder onder de foto.)Op de foto overhandigt onze directeur Hans Janssen (voorgrond rechts) de autosleutel aan Piet Vullings, coördinator van de stichting. Verder op de foto v.l.n.r. de vrijwilligers van Leven voor Leven Arend Elbrink (laag), John van den Bersselaar (hoog), lid van de Commissie Buitenland van het Albert Schweitzer ziekenhuis Frank van den Elsen (in ambulance), Francis van Diem (hoofd van ons bedrijfsbureau) en Wim Treurniet (onze wagenparkbeheerder).

Volgens coördinator Piet Vullings van Leven voor Leven, die al vele jaren in Roemenië ontwikkelingswerk doet, staan ze in dat land te juichen dat ze zoiets moois cadeau krijgen. “Je hebt er geen idee van met welke achterhaalde middelen ze daar moeten werken.” Hij verwacht dat de auto daar nog tien à vijftien jaar mee kan. “Ze gaan door tot het echt niet meer kan.” De Nederlandse striping moet van overheidswege worden verwijderd voordat de ambulance elders gaat rijden, in verband met gevallen van misbruik in het verleden.

Sinds 2014 geven wij gebruikte bedrijfsmiddelen (naast auto’s onder meer kleding) weg via de Commissie Buitenland van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Die commissie verdeelt ook afgedankte ziekenhuisspullen, die elders nog goed bruikbaar zijn, over partnerziekenhuizen in het buitenland. Stichting www.levenvoorleven.nl is een van de gescreende samenwerkingspartners van het ziekenhuis. De auto die nu is vertrokken, is door ons ook nog volgeladen met onder meer spalken en evacuatiestoeltjes die wij vervangen hebben.

UPDATE – Fotocollage onder: De ’18-185′ is in grote dank ontvangen door het gemeenteziekenhuis van Adjud. De ziekenhuisdirectie, de locoburgemeester, het ambulancepersoneel en dokters stonden er vol bewondering naar te kijken.