In Macedonië wordt hard gewerkt aan ons uniform

Nog dit jaar schakelt het ambulancepersoneel in heel Nederland over op een nieuw uniform. In Macedonië wordt momenteel keihard gewerkt aan vele duizenden kledingstukken.

Onze ambulanceverpleegkundige Laura Muller behoorde tot de Nederlandse delegatie die onlangs een werkbezoek bracht aan het atelier van HAVEP, de producent van een groot deel van de nieuwe kleding, in Skopje. HAVEP is een Brabants familiebedrijf met een eigen vestiging in Macedonië.

Laura: “HAVEP staat bekend om de grote kennis en ervaring met werk- en bedrijfskleding. In Macedonië zorgen ze goed voor het personeel. De 175 voornamelijk vrouwelijke werknemers werken vijf dagen per week van zeven tot drie uur, met een half uur betaalde pauze. Ze ontvangen een goed loon en kunnen hun kinderen laten studeren. Er is geen kinderarbeid. De plaatselijke bevolking werkt graag voor Havep en blijft er lang.”

(De tekst gaat verder onder de foto.)

Het was indrukwekkend om te zien hoeveel handwerk er in het atelier is, vond Laura. “Natuurlijk werken ze met high-tech machines, maar elke machine wordt handmatig bediend. Een pantalon bestaat uit maar liefst 85 delen en een signaalvest uit 68 stukjes! In veel opeenvolgende stations worden reflectiebanden op en in de stof geperst of genaaid. Emblemen, ritsen, naden, badges, drukkers, knopen en zakken volgen elkaar op in de productielijnen. Na een uitgebreide controle waar restdraadjes en stofrestjes nog verwijderd worden volgt het vouwen en klaarmaken voor verzending.”

De jassen en vesten van het nieuwe uniform worden gemaakt in Tunesië. Uit Bangladesh komen de polo’s en de t-shirts. “Ik vond het geweldig om te zien hoe ons eindproduct in Macedonië tot stand kwam”, aldus Laura. “Ik kan niet wachten op de uitlevering op 18 november. Met een gezonde spanning wacht ik af tot we gezamenlijk overgaan op onze nieuwe mooie, hippe, frisse en werkbare uniformen!”