‘Herinneringen helpen ons bij de verwerking’
Een traumatische gebeurtenis kan lang doorwerken in het leven van de betrokkenen. Ook onze hulpverleners kunnen zich sommige situaties jaren later nog in detail voor de geest halen.
Het kan heilzaam zijn elkaar nog eens te ontmoeten om het een plek te geven. Daarvoor kwam een familie onlangs op bezoek bij onze collega’s Wim en Wilfred.
In het voorjaar van 2018 kwamen Wim en Wilfred als eersten ter plaatse toen zoontje Thijs (destijds anderhalf jaar oud) van het gezin uit Oud-Beijerland zwaargewond was geraakt bij een val van de trap. Het zag er zo slecht uit, dat Thijs samen met zijn moeder door de traumahelikopter naar het Erasmus MC werd vervoerd om hem snel op de operatietafel te krijgen wegens ernstige bloedingen in zijn hoofd.
Ambulancechauffeur Wim: “Achteraf hebben wij alleen nog gehoord dat die operatie succesvol was geweest. De afloop na langere tijd horen wij meestal niet. Maar een inzet als deze vergeten wij zelf ook niet gauw.” De ouders hebben nooit geweten wie de eerste hulpverleners waren. Na het doormaken van enkele zware jaren, voelden zij de behoefte om de ambulancemedewerkers nog eens te spreken en ze deden daarvoor een verzoek.
Thijs (bijna 4 jaar) maakt het inmiddels naar omstandigheden goed, al zal hij later nogmaals een operatie moeten ondergaan. Wim: “We hebben de gebeurtenissen samen doorgenomen en dat was erg waardevol. Het mooiste is natuurlijk dat Thijs zelf erbij was en met zijn broertje Niek een kijkje in de ambulance heeft kunnen nemen. Voor Wilfred en mij was dat ook heel bijzonder.”
De ouders van Thijs zijn blij met de ontmoeting. “De herinneringen van Wim en Wilfred helpen ons verder bij de verwerking. Daarnaast hebben we onze dankbaarheid kunnen tonen. Niek en Thijs waren tijdens het bezoek een beetje verlegen, maar in de auto en thuis hadden ze het hoogste woord.”