GGB-oefening: eerst overzicht, dan helpen

Bij een groot incident met veel gewonden verloopt de acute hulpverlening anders dan normaal. Overzicht krijgen heeft de hoogste prioriteit: hoeveel slachtoffers zijn er, hoe zijn zij eraan toe en welke inzet is nodig? Pas als de situatie enigszins duidelijk is, komt de zorg aan individuele hulpbehoevenden op gang.

Zo kunnen we uiteindelijk het meeste doen voor de meeste mensen. Maar het gaat wel tegen het gevoel van hulpverleners in, zeker als je tussen kermende, bloedende en verwarde patiënten staat. Daarom moet de procedure Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB) regelmatig worden geoefend.

Dat deden we gisteravond in Dordrecht met alle partners uit de geneeskundige hulpverleningsketen. Een bus vol passagiers was zogenaamd doormidden gereden door een trein. Slachtofferacteurs maakten het scenario griezelig realistisch. De fotocompilatie geeft een impressie van de leerzame avond. (Foto’s: Henri Westerveld.)

We bedanken alle collega’s en de organisatie voor de geslaagde oefening: GHOR Zuid-Holland Zuid, Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, Brandweer Zuid-Holland Zuid, Spinel Veiligheidscentrum, MMT Nederland, Rode Kruis Noodhulpteam Zuid-Holland Zuid, Albert Schweitzer ziekenhuis, Huisartsenpost Drechtdokters, Politie eenheid Rotterdam, ProRail en uiteraard al onze eigen ambulancemedewerkers, ook in de 112-meldkamer in Rotterdam.