Gehuldigd voor jarenlang promoten van reanimatie

Onze ambulanceverpleegkundige Robert Vreugdenhil en zijn vrouw Heather zijn vanavond gelijktijdig gehuldigd met de Johan de Wittspeld.

Ze kregen de hoogste gemeentelijke onderscheiding van Dordrecht voor hun inspanningen binnen de stichting Reanimatie Drechtsteden. Die heeft als doel om zo veel mogelijk mensen in de regio aan het reanimeren te krijgen. Aan de stichting is ook voor een belangrijk deel te danken dat Dordrecht sinds vorige zomer een dekkend, ‘hartveilig’ netwerk van defibrillatoren heeft.

Het moment van ontvangst van de spelden kon niet toepasselijker, namelijk na afloop van een van de talloze trainingen die Robert samen met Heather en met collega’s uit de ambulancedienst door de jaren heen heeft gegeven. In dit geval was het een gezelschap Dordtse gemeenteraadsleden die de kneepjes van het reanimeren bijgebracht kregen, in hun eigen raadszaal in het Stadhuis.

Robert raakt nooit vermoeid om het reanimeren te promoten. “Als je 112 belt na een hartstilstand, zijn wij er met de ambulance gemiddeld na een minuut of tien à twaalf. Maar als er binnen zes minuten al omstanders zijn die weten wat ze moeten doen, dan stijgt de overlevingskans van de patiënt met sprongen.” En behalve het zelf leren, moet je ook vooral je naasten overhalen om dat te doen, betoogt Robert: “Dan vergroot je namelijk ook je eigen hartveiligheid.”