Eerste geheel elektrische ambulance in het najaar

Preview! Zo gaat dat er straks uitzien, wanneer we in het najaar de eerste volledig elektrisch aangedreven ambulance gaan uitproberen. Deze Ford E-Transit in ambulance-uitvoering was afgelopen week te bewonderen op Exporic 2024, de vakbeurs voor de veiligheidsindustrie.

Gelijktijdig met de collega’s van Ambulance Rotterdam-Rijnmond en Ambulancezorg Groningen draaien wij vanaf ongeveer september met dit type ambulance een pilot om erachter te komen of spoedzorg en elektrisch rijden samengaan. De wagen is tot ambulance gebouwd door C. Miesen GmbH & Co en vormgegeven door Tulatech Belgers.

We rijden nu al met twee elektrische dienstauto’s en een elektrische Rapid Responder, maar die vervoeren geen patiënten. De nieuwe Ford wordt onze eerste elektrisch aangedreven ‘ALS-wagen’, dat is een volledig uitgeruste en dus zware spoedambulance. Geen zorgen, we gaan het straks heel voorzichtig opbouwen en de auto eerst uitgebreid uitproberen met verschillende rijschema’s zonder patiënt. Op basis van de data die we zo verzamelen, gaan we zorg leveren die steeds ruim binnen de actieradius van de auto zal vallen.

We doen dit niet omdat we het moeten, maar omdat we het willen. Iedereen vindt iets van elektrisch rijden. Geen leverancier kan harde garanties geven. Gewoon van start gaan is de enige manier om op termijn zelf een oordeel te kunnen vellen voor de toekomst. Natuurlijk is het ook gewoon mooi om dergelijke prachtige techniek in ons vak binnen te kunnen halen! De Ford heeft een maximum vermogen van 269 PK en op papier een actieradius van 317 kilometer voordat er weer een laadpaal aan te pas komt.

Uiteraard zullen we te zijner tijd verslag doen van de bevindingen.