Drie grote verhuizingen nu heel dichtbij

Drie belangrijke verhuizingen voor onze dienst komen heel dichtbij. Op vrijdag 14 september vindt de oplevering plaats van satellietpost Streefkerk.

De maandag daarop worden vanuit deze post al ambulance-inzetten verzorgd. Patiënten in de westelijke en midden-Alblasserwaard zullen daardoor gemiddeld iets sneller spoedhulp gaan krijgen.

(De tekst gaat verder onder de foto’s.)
De kleine uitrukpost Streefkerk gaat met zijn vorm van een hooischuur mooi op in het Alblasserwaardse landschap.

Vijf weken daarna wacht een nog grotere operatie: op 22 oktober nemen we de nieuwe post Papendrecht in gebruik voor ambulance-inzetten. Nog een week later verhuist ons bedrijfsbureau (de kantoren van de ondersteunende diensten en directie) vanuit Zwijndrecht naar de eerste verdieping van diezelfde nieuwbouw in Papendrecht. Daarmee wordt dit onze hoofdvestiging. De bouw van beide panden verkeert in de afrondende fase.

De nieuwbouw in Papendrecht herbergt niet alleen de uitrukpost, maar ook alle ondersteunende kantoordiensten.

Post Streefkerk aan de Middenpolderweg is een nieuwe, kleine uitrukpost voor één ambulance. Aan deze post wordt geen vaste wagen gekoppeld. De meldkamer zal er met ‘dynamische inzet’ voor zorgen dat in principe steeds een wisselend voertuig met bemanning hier paraat is. Rukt die ambulance uit, dan gaat een auto van een andere post – mits beschikbaar – naar Streefkerk op weg, om daar te wachten op de volgende inzet.

Op deze manier hopen we de aanrijdtijden in de westelijke en midden-Alblasserwaard aanzienlijk te kunnen verbeteren. Dit uitgestrekte gebied moest tot dusverre voor elke afzonderlijke rit worden bediend vanuit Papendrecht of Meerkerk. Daardoor was hulp bij spoedgevallen regelmatig niet binnen het voorgeschreven kwartier ter plaatse in de dorpen die behoren tot de gemeente Molenwaard.

De garage in post Streefkerk biedt plaats aan één ambulance. Vanaf 17 september wordt vanuit deze plek uitgerukt.

Post Papendrecht bedient de grotere gemeenten aan de zuidrand van de Alblasserwaard en herbergt overdag drie parate ambulances, ‘s nachts twee. Binnen Papendrecht verhuist de huidige, te klein geworden vestiging aan de Kattestaart naar de Vliedberg (Land van Matena). In de nieuwbouw is plaats voor zelfs vijf ambulances met elk een eigen roldeur, met het oog op eventuele toekomstige groei. Boven in het pand zijn ruime en lichte kantoren gevestigd voor de circa twintig medewerkers die samen de stafdiensten vormen, zoals P&O, ICT en Financiën.

In de garage van post Papendrecht bevinden zich vijf opstelplaatsen voor ambulances met elk een eigen roldeur.

Beide nieuwe gebouwen zijn duurzaam van ontwerp en aard. Ze worden deels zelfvoorzienend dankzij zonnepanelen, hebben zeer goed geïsoleerde muren en daken, worden verlicht met led-lampen die op beweging reageren, zijn niet op gas aangesloten en hebben milieuvriendelijke wasplaatsen voor de ambulances. Het gebouw in Streefkerk doet qua ontwerp denken aan een hooischuur en past daarmee mooi in het landschap.