Cursus reanimeren voor gemeentebestuurders
Leden van het Dordtse gemeentebestuur kregen vandaag les in reanimeren en het gebruik van de automatische externe defibrillator (aed). De twee uur durende cursus werd gegeven door ambulanceverpleegkundige Robert Vreugdenhil, tevens voorzitter van Reanimatie Drechtsteden, geassisteerd door vier collega’s. In de raadszaal van het Stadhuis gingen 24 raadsleden en wethouders op de knieën om te leren hoe je acute hulp kunt bieden na een hartstilstand.
De tekst gaat verder onder de foto.Reanimeren is niet moeilijk, wel intensief, zo ondervonden de cursisten in een uitstekende sfeer.
Een onderdeel van de cursus was twaalf minuten lang doorgaan met reanimatie in koppels van twee, om goed te kunnen ervaren wat er nodig is wanneer de ambulance nog onderweg is. Voor een redelijke kans op succes moet een reanimatie namelijk binnen zes minuten op gang komen. Zo snel is de ambulance vaak niet ter plaatse. Vandaar het belang van burgerhulpverlening.
Reanimatie Drechtsteden en CDA-raadslid Inge Mous namen het initiatief tot de uitnodiging. Mous: “Ik vind het ontzettend belangrijk dat we van Dordrecht een ‘hartveilige’ stad maken. Naast mijn eigen collega-raadsleden hoop ik dat ook veel Dordtenaren een cursus reanimeren gaan volgen. Je kunt echt iets betekenen voor je familie, buren of onbekenden op straat, als je weet wat je moet doen wanneer iemand onwel wordt.”
Het is de bedoeling dat er minstens 1.250 mensen verspreid over de stad kunnen reanimeren. Om daar een stimulans aan te geven, biedt Reanimatie Dordrecht dit jaar aan honderd inwoners een gratis reanimatiecursus aan als zij zich vervolgens aanmelden voor het alarmeringssysteem van Hartveilig Wonen.