Denk na over makkelijke toegang tot uw huis

Bij dit artikel ziet u een echte foto van een nijpende situatie. Onze ambulanceverpleegkundige Elise helpt hier een jongetje, van wie we binnen een handje zien, om de voordeur te openen. In huis is zijn moeder onwel geworden.

Zij heeft hulp kunnen inroepen, maar kan niet meer naar de deur komen. Het kind doet zijn uiterste best en haalt op verzoek zelfs een krukje om bij de deurklink te kunnen. Maar de deur blijkt op slot. Uiteindelijk lukt het de politie om de buurman op afstand zijn eigen voordeur te laten openen. Hij heeft een reservesleutel van het gezin. Er zijn intussen kostbare minuten weggetikt.

(De tekst gaat verder onder de foto.)

Welke les kan iedereen uit deze situatie trekken? Bespreek vooraf met huisgenoten en buren hoe hulpverleners in noodsituaties je huis binnen kunnen. Breng een of meer sleutels onder bij anderen en zorg dat bekend is wie deze heeft. Check af en toe hoe het met je naasten gaat. Zodra kinderen een bepaalde leeftijd hebben, kun je ze uitleggen wat zij kunnen doen als er iets met papa of mama aan de hand is, ook dat zij zelf 112 kunnen en mogen bellen. Dit jongetje deed het geweldig, maar had het niet zelf kunnen oplossen. Je krijgt het nooit helemaal waterdicht. Maar het bewustzijn dat je in je eigen huis hulp nodig kan hebben, kan wel het verschil maken.

Als het er echt om spant, kan de politie de deur voor ons proberen te forceren of zelfs inrammen. Ook dat kost extra tijd, afgezien van de schade en impact op de omgeving. In de situatie op de foto kon de hulp gelukkig toch nog tijdig op gang komen. Ondanks een zorgwekkende toestand, herstelde de moeder achteraf boven verwachting. Het gezin valt niets te verwijten. De familie wil ons nu helpen om anderen bewust te maken. De foto is met toestemming geplaatst.

Hoe helpt u ons nog meer om geen seconde te verliezen?

  • Zorg dat uw huisnummer en voordeur goed leesbaar en zichtbaar zijn
  • Laat als dat mogelijk is, iemand aan de weg de ambulance opvangen
  • Of zet de deur alvast open en doe een buitenlamp aan
  • Sluit huisdieren op, zodat ze niet ongewild ontsnappen, in de weg lopen of ons te lijf gaan

Bedankt voor de medewerking!