Alsnog vervolging voor hinderen ambulancezorg

De man die in november 2021 een ambulancehulpverlening in Dordrecht hinderde en daarbij twee van onze medewerkers bedreigde, wordt alsnog vervolgd voor het belemmeren van de zorg aan een hulpbehoevende patiënt.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) vandaag laten weten aan onze advocaat mr. Richard Korver. Hij had er namens ons bij de Hoofdofficier van Justitie op aangedrongen dat de verdachte niet vrijuit mocht gaan. Aanvankelijk dreigde dat wel te gebeuren, want de man werd op 7 juli vrijgesproken.

Dat kwam doordat de Officier van Justitie alleen feiten ten laste had gelegd die niet bewezen konden worden. Vervolgens weigerde de Officier in hoger beroep te gaan, omdat zij dacht dat dit niet tot een veroordeling zou leiden. Wij vonden deze uitkomst zo schokkend, dat wij besloten om juridische bijstand in te roepen. Dankzij de actie van Korver ziet het OM nu ook zelf in dat het niet bestraffen van het hinderen en bedreigen van hulpverleners geen goed signaal is en dat de verdachte mogelijk wel degelijk gestraft kan worden.

De man zal dan ook alsnog vervolgd worden voor het hinderen van de hulpverlening. In die zaak zal de bedreiging van onze medewerkers niet meer aan de orde komen, maar wel het nog niet eerder benoemde feit dat de man er met zijn gedrag voor heeft gezorgd dat een ernstig benauwde COVID-patiënt onnodig lang op zuurstof moest wachten. Onze hulpverleners konden namelijk pas zorg gaan geven toen zij door de politie waren ontzet.

Wij zijn zeer blij met de koerswijziging van het OM! Weliswaar hadden we ook graag gezien dat het bedreigen van onze medewerkers werd bestraft, maar het hinderen van de zorg was minstens zo kwalijk en gevaarlijk voor de patiënt. Het gaat ons erom dat in een samenleving die roept om hardere aanpak van geweld tegen hulpverleners, het niet zo kan zijn dat deze verdachte zijn straf helemaal ontloopt door een onhandig geformuleerde aanklacht. Wij wachten de nieuwe strafzaak met grote belangstelling af!