AED en kast vernield door vuurwerkvandalen

Andermans eigendommen opblazen met vuurwerk is sowieso hersenloos. Maar als je uitgerekend een AED-kast uitkiest voor deze bezigheid, dan ben je oerdom. Deze voorziening kan namelijk jouw eigen leven redden, of dat van je familieleden, bij een hartstilstand.

Afgelopen nacht is de AED-kast aan de Vest 179 in Dordrecht ontploft. De defibrillator zelf is nog aanwezig, dus het gaat simpelweg om hufterig vandalisme. Maar het apparaat is verschroeid en mogelijk inwendig beschadigd. Het kan niet meer veilig worden ingezet.

(De tekst gaat verder onder de foto’s).

“Hierdoor worden overlevingskansen ontnomen aan bewoners en passanten in de binnenstad”, zegt Robert Vreugdenhil, een van onze ambulanceverpleegkundigen en voorzitter van Reanimatie Drechtsteden. Wegens het spoedeisend belang heeft hij de taak op zich genomen om vandaag aangifte te doen van vernieling. De AED is eigendom van de gemeente Dordrecht.

Daarmee is het apparaat voorlopig niet terug. Het zal minstens enkele dagen, mogelijk weken duren voor er vervanging beschikbaar is; mede doordat de kast volledig ontzet is. Robert: “In een noodgeval zullen burgerhulpverleners nu met een AED van verder weg moeten komen. Als dat langer dan zes minuten duurt, kan het letterlijk het verschil betekenen tussen leven en dood.”

Wij roepen getuigen of mensen die mogelijk videobeelden hebben van de daders (bijvoorbeeld gemaakt vanuit een auto) op om zich te melden bij de politie via 0900-8844. Voor de oriëntatie: het gaat om de AED schuin aan de overkant van de ’s zomers populaire ijszaak La Venezia. Dit is overigens ook de AED die in juli feestelijk in gebruik werd genomen (foto bovenaan, Victor van Breukelen/AD) omdat daarmee heel Dordrecht hartveilig was.

UPDATE: Half januari 2023 kon gelukkig een nieuwe AED in een nieuwe kast op dezelfde plek in gebruik worden genomen.