Met 240 kilometer per uur op weg naar patiënt

Het ambulancewerk is veelzijdig, tot in het extreme toe. Meermalen per dag is onze verpleegkundige Henk Westbroek met 240 kilometer per uur in één rechte lijn onderweg naar ernstig gewonde of zieke patiënten in heel Zuidwest-Nederland. 

Vanuit onze dienst is Henk bijna volcontinu gedetacheerd op de traumahelikopter. Bij zeer ernstige 112-meldingen, rukt hij samen met een trauma-arts en een piloot uit vanaf Rotterdam Airport om hulp te bieden. Letterlijk duizenden keren steeg hij al op.

Het mobiel medisch team kan meer doen dan een gewone ambulancebemanning: intuberen, onder narcose brengen, de borstkas openen, zelfs een lichaamsdeel amputeren. Dat betekent helaas ook: veel ellende zien. Henk: “Dat wist ik toen ik vijftien jaar geleden op deze baan solliciteerde. Juist het kunnen helpen in die situaties, is voor mij de uitdaging. Het is intensief. Maar je doet het samen, met je team en met de andere hulpverleners op straat.” 

Een paar keer maand zit hij nog op de gewone ambulance in onze regio. “Met een oud dametje van en naar verpleeghuis Crabbehoff rijden, vind ik nog nét zo mooi werk als vliegen naar een grote ramp. In de auto heb je toch meer persoonlijk contact met de patiënt.”