Aed gestolen uit kast: brutaal en asociaal

De automatische externe defibrillator (aed) die voor openbaar gebruik hing in het Oranjepark in Dordrecht is vorige week gestolen uit zijn buitenkast.

Het gaat om een levensreddend apparaat dat bij een hartstilstand met een elektrische schok de hartslag van de patiënt weer op gang kan brengen. “Het is dus mogelijk dat door deze diefstal iemand niet de hulp krijgt die het verschil maakt tussen leven en dood”, zegt projectleider facilitaire zaken Leo Roos van de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid. Het apparaat hing er pas een week.

Roos heeft de diefstal bij de politie gemeld en zal komende week aangifte doen. “We hebben er samen met de politie even over nagedacht of we er openheid over zouden geven. We willen immers niemand op ideeën brengen. Maar we vinden de diefstal zo brutaal en asociaal, dat we het maatschappelijk bewustzijn over deze zaak uiteindelijk zwaarder vinden wegen. Er moet over gepraat worden. Het is belangrijk om samen goed te waken over onze defibrillatoren.”

(De tekst gaat verder onder de foto’s.)

De aed-kast hangt aan de muur van de thuiszorginstelling recht tegenover de brandweerkazerne in het Oranjepark. De kast kan worden geopend met een pincode. Burgerhulpverleners die aangesloten zijn bij het netwerk HartslagNu krijgen na een melding van een hartstilstand via een app de opdracht om een aed in de buurt van de patiënt op te halen. Daarbij wordt ook de pincode verstrekt. “Deze aed was nog niet ingezet”, vertelt Roos. “De pincode was dus nog bij niemand bekend. De kast is niet opengebroken. We weten niet hoe dit de dief is gelukt. Maar de aed is weg.” En dat is volgens Roos voor de regio een primeur en een unicum om niet trots op te zijn.

In sommige delen van Nederland hangen aed’s in open kasten, om het tijdverlies bij een inzet te beperken. Roos: “Dat zou gewoon mogelijk moeten zijn, want iedereen kan een aed nodig hebben. Ook degene die ‘m gestolen heeft of zijn naasten. Als je daar geldelijk gewin boven stelt, moet je eens goed bij jezelf te rade gaan.”

Een aed kost circa 1200 euro. Roos roept op tot alertheid bij een tweedehands aanschaf. “Net als met fietsen of autoradio’s, zou een koper zich achter de oren moeten krabben wanneer een splinternieuwe aed aangeboden wordt voor een veel lager bedrag.” Het serienummer van de gestolen aed wordt aangemeld bij het register voor gestolen aed’s.

Roos vraagt burgers om alle aed’s een beetje in de gaten te houden en verdachte bewegingen meteen te melden bij 112. De gestolen aed bevond zich vol in het zicht in een bewoonde straat met vrij veel verkeer. Mocht iemand toch iets gezien hebben of wellicht een bewakingscamera bezitten in de buurt, dan zijn alle tips welkom via info@ravzhz.nl. De diefstal werd ontdekt op vrijdag 31 augustus.

Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid was eigenaar van de aed. Het was er een uit een serie van twintig, die aan of in de buurt van brandweerkazernes in de regio zijn opgehangen waar nog geen andere aed in de buurt beschikbaar was. De Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid beheert de apparaten. “Nu is dit dus weer een blinde vlek op de kaart geworden en voorlopig hebben we geen andere aed beschikbaar”, aldus Roos. HartslagNu is op de hoogte gebracht zodat niemand vergeefs naar deze aed wordt geleid.

In Zuid-Holland Zuid zijn in totaal 660 aed’s aangemeld bij HartslagNu. Er zijn in de regio zo’n 6600 vrijwilligers actief die in staat zijn tot reanimeren en die naar patiënten kunnen worden gestuurd om snel te beginnen met de hulpverlening, voordat de ambulance arriveert. Daarmee kan tijd worden gewonnen die essentieel is voor een geslaagde reanimatie.

Roos: “Van de 660 bekende aed’s hangt een derde deel in de open ruimte, de rest bevindt zich binnen bij particulieren of bedrijven. Wij proberen eigenaren ertoe te bewegen hun aed naar buiten te verplaatsen, zodat deze continu inzetbaar is. Dit voorval helpt helaas niet mee aan de bereidheid om dat te doen. Daarom wil ik benadrukken dat dit in onze regio de eerste en hopelijk de laatste keer was.”