Schakel tussen werkvloer en wetenschap
Onze collega’s Marjan Kooijman en Jim IJzermans vormen samen ons ‘wetenschappelijk bureau’. De ambulancezorg is weliswaar een superconcreet vak waarin we vooral van aanpakken moeten weten, maar er zijn ook veel raakvlakken met onderzoek en literatuur. Jim en Marjan zijn als onderzoeksverpleegkundigen de schakel tussen de werkvloer en de wetenschap.
Ze besteden allebei één dag per week aan die rol. “We zijn een vraagbaak voor collega’s met wetenschapsvragen”, leggen ze uit. “Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat een collega iets gelezen heeft over de uitkomsten van onderzoek en wil weten of dat voor ons een nuttige verbetering kan opleveren. Of omgekeerd, ze ervaren in de praktijk een probleem bij het werk en willen weten of daar in de literatuur meer over bekend is. Collega’s die onderzoek doen in het kader van hun eigen (vervolg)opleiding, helpen en faciliteren wij desgewenst bij hun onderzoeksvragen of -methoden. En we coördineren de deelname van onze ambulancedienst in onderzoeken die plaatsvinden vanuit ziekenhuizen of academische centra.”
Zo leverde onze dienst onder meer input voor onderzoek naar vroegtijdige toediening, al tijdens het vervoer, van antibiotica tegen bloedvergiftiging. Er loopt nu een studie naar de invloed van lage bloeddruk bij patiënten die een reanimatie hebben ondergaan. Onderzocht wordt ook wat de beste vorm van beroertezorg is in de prehospitale fase, oftewel wanneer de patiënt nog niet in het ziekenhuis aangekomen is. En samen met Ambulancezorg Nederland onderzoeken we hoeveel niet-vervoerde patiënten in tweede instantie alsnog mee moeten met de ambulance. “Gegevens uit onze sector zijn bij zulke onderzoeken van groot belang, omdat wij de patiënt als eerste zien”, aldus Marjan en Jim. “We doen niet mee aan onderzoek als doel op zich, maar altijd om onze werkwijzen daadwerkelijk te verbeteren, op basis van geleverd bewijs en in samenspraak met onze medisch manager.”
Jim en Marjan zorgen er mede voor dat in onze organisatie steeds de nieuwste inzichten bekend en voor iedereen toegankelijk zijn en dat we continu werken aan betere patiëntenzorg. Marjan: “Het is leuk om te doen. Ik ben een nieuwsgierig én praktisch ingesteld mens. Mijn hele loopbaan als zorgverlener vind ik het al belangrijk om te weten waarom we de dingen doen zoals we ze doen en of dat inderdaad bewezen de meest zinvolle manier is.” Jim: “Een collega die elke dag op de ambulance rijdt, kan zich naast alle (na)scholingen niet ook nog in alle nieuwe inzichten verdiepen. Maar er wordt wel van je verwacht dat je onder grote druk de juiste beslissingen neemt. Wij helpen onze collega’s om toch bij nieuwe ontwikkelingen aangehaakt te blijven.”