Studie en webinar over ECMO buiten ziekenhuis
Volgend jaar komt een studie op gang over de mogelijke inzet van de hart-longmachine buiten het ziekenhuis. Op 6 juli vindt hierover een webinar plaats. Twee van onze collega’s zijn daarbij betrokken.
HET HELE WEBINAR TERUGKIJKEN KAN HIER! (De tekst gaat verder onder de video.)
Bij een patiënt zonder bloedsomloop, bijvoorbeeld na een acute hartstilstand, kan een hart-longmachine het rondpompen van het bloed en de zuurstofvoorziening gedurende langere tijd helemaal overnemen. In Nederland gebeurt dit tot dusverre alleen in ziekenhuizen. Maar een eenvoudige versie van het apparaat (ECMO, Extra Corporele Membraan Oxygenatie) is wereldwijd bezig aan een opmars buiten het ziekenhuis. Ook in ons land is het denkbaar dat de ECMO in de toekomst naar de patiënt toe komt, bijvoorbeeld per traumahelikopter.
Het Mobiel Medisch Team (MMT) kan de ECMO op straat of in huis aansluiten bij een patiënt die op dat moment door een ambulancebemanning wordt gereanimeerd. Dit levert veel meer tijd en een meer stabiele situatie op, zodat de patiënt vervolgens kan worden vervoerd om in het ziekenhuis de onderliggende oorzaak van de hartstilstand te kunnen opheffen. Wie nu zou overlijden omdat de oorzaak van de hartstilstand niet direct kon worden weggenomen, maakt over enkele jaren wellicht meer kans op overleven.
Zo ver is het nog niet, maar in 2022 komt een studie op gang over de mogelijke toepassingen van de ECMO in de prehospitale setting in Nederland. Ben je hier als ambulanceverpleegkundige in geïnteresseerd, dan kun je komende dinsdag 6 juli deelnemen aan een webinar van beroepsvereniging V&VN Ambulancezorg via Microsoft Teams. Aanmelden kan hier.
Tijdens het webinar wordt de inzet van de ECMO onder meer gedemonstreerd op een film. Een van onze ambulancebemanningen, verpleegkundige Arno Visser en chauffeur Stefan Struijk, hebben hier hun enthousiaste medewerking aan verleend. Op Rotterdam Airport lieten zij vorige week samen met een MMT zien hoe de reanimatieautomaat uit de ambulance wordt afgelost door de ECMO uit de traumahelikopter. Op de foto’s zie je de toppers van de ambulance en van Traumacentrum Zuidwest-Nederland bij de filmopnamen in de hangar van Lifeliner 2.
Mis de kans niet om deze belangrijke ontwikkeling in je vak vanaf het begin te volgen! Ook SEH- en IC-verpleegkundigen, SEH-artsen, intensivisten en andere professionals uit de acute as zijn welkom om zich in te schrijven.