40.000 hulpvragen
Een ongeluk, plotse ziekte, een reanimatie of een geplande rit naar een behandelcentrum? Bijna 40.000 keer per jaar heeft een patiënt in de regio Drechtsteden, Hoeksche Waard en Alblasserwaard een ambulance nodig. Onze ambulanceverpleegkundigen, -chauffeurs en zorgambulancebegeleiders staan altijd klaar om uit te rukken. Twintig moderne ambulances zijn verdeeld over zes ambulanceposten, zodat we vrijwel altijd binnen een kwartier bij de patiënt kunnen zijn als dat nodig is.
Snel op weg
De Regionale Ambulancevoorziening Zuid-Holland Zuid (kortweg ‘RAV ZHZ’) bestaat uit een Ambulancedienst en een Meldkamer Ambulancezorg (MKA). Bij de MKA komen de telefoontjes binnen van patiënten of hun naasten, huisartsen of passanten. Een ervaren verpleegkundig centralist beoordeelt de situatie. Hij of zij bepaalt, volgens een vast protocol met speciale software, hoeveel spoed geboden is. Via geavanceerde communicatie- en navigatietechnieken wordt indien nodig direct de ambulance op pad gestuurd.
Kennis en middelen
Vroeger was de ambulance vooral een snel vervoermiddel naar het ziekenhuis. Tegenwoordig is de centralist van de meldkamer al de eerste hulpverlener die de patiënt of de melder instructies geeft. De verpleegkundige en chauffeur beginnen na aankomst met het onderzoeken, stabiliseren en behandelen van de patiënt. Zij hebben veel kennis en een breed arsenaal aan hulpmiddelen bij zich. De acute zorg buiten het ziekenhuis in Nederland behoort tot de beste ter wereld. Daar zijn we trots op! Elke dag streven we naar het beste voor onze patiënten.
Onderstaand filmpje laat de werking zien van onze reanimatieautomaat ‘Lucas’.
Wij en onze partners
• De Regionale Ambulancevoorziening Zuid-Holland Zuid is een zelfstandige organisatie met ruim 200 medewerkers.
• Wij vormen een coöperatie met het Albert Schweitzer ziekenhuis en het Erasmus MC.
• Hulpverlenen is samenwerken: dat doen we dan ook dagelijks met andere instanties en hulpdiensten, zoals de politie, de brandweer, de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, Rijkswaterstaat en de KNRM.
• In de zogeheten ‘witte kolom’ (de medische/verpleegkundige keten) delen wij de zorg voor onze patiënten met huisartsen en ziekenhuizen. De GHOR coördineert en ondersteunt de witte kolom bij (de voorbereiding op) grootschalige hulpverleningen.
• In levensbedreigende situaties krijgen wij bijstand van het Mobiel Medisch Team met de traumahelikopter. De arts en verpleegkundige van de helikopter kunnen zeer specialistische acute zorg ter plaatse bieden.
• Bij grote incidenten of extreme drukte kunnen ambulancediensten een beroep doen op hun collega’s in aangrenzende regio’s, dit noemen we ‘burenhulp’.