Zwangerschap altijd maatwerk op ambulance
Twee van onze Zorgambulancebegeleiders moeten we een tijdje gaan missen wegens zwangerschapsverlof.
Sandra (links) is begin deze maand aan haar verlof begonnen. Zij heeft tot de laatste dag doorgewerkt in de patiëntenzorg en dat is tamelijk uniek. Sandra: “Ik ben er trots op dat ik het heb volgehouden. Maar ik besef ook dat ik het geluk had dat het me meezat. Richting het eind ben ik wel teruggegaan in uren. Het is zwaar, omdat je vaak moet tillen en vooral omdat wij op een dag heel erg veel moeten lopen door lange ziekenhuisgangen.”
(De tekst gaat verder onder de foto.)
Esmeralda kreeg rond de achttiende week van haar zwangerschap ‘harde buiken’ en is toen in overleg met de verloskundige en arbo-arts geswitcht naar een secretariële functie binnen onze dienst. Esmeralda: “Dat was helaas wel aan de vroege kant, maar uiteindelijk had ik sowieso niet zoals Sandra tot aan 34 weken op de auto gewild. Dat vind ik toch te zwaar. Ik heb het nu erg naar mijn zin bij het ondersteunen van collega’s op het hoofdkantoor.” Eind volgende maand gaat ook Esmeralda er even tussenuit.
Het moment waarop een zwangere ambulancehulpverlener stopt met het werken op de wagen, is altijd onderwerp van overleg en maatwerk. Onze CAO zegt er namelijk niets specifieks over. In de spoedzorg, op de A-ambulance, is het uitgesloten om tot aan het verlof door te werken op de auto, in verband met de zwaarte van het werk en mogelijk onveilige situaties. We trekken daar de grens uiterlijk bij 20 weken en ook die wordt niet vaak gehaald. Soms werkt een collega daarna verder op de Zorgambulance (die geplande ritten uitvoert zonder spoed), soms op de meldkamer, soms op kantoor. Er is altijd leuk en nuttig werk te vinden.
We wensen Sandra en Esmeralda een goed verlof en alvast veel geluk toe!