We zijn klaar voor middencomplexe zorg!

Vijftien collega’s van de Zorgambulance hebben met succes de scholing afgerond waarmee ze mogen werken op de nieuwe ambulance voor middencomplexe zorg.

Deze vorm van ambulancezorg bevindt zich tussen de huidige Zorgambulance (voor laagcomplex, besteld vervoer) en de ALS-ambulance (voor hoogcomplexe, acute zorg). Vanaf september richten wij onze dienstverlening in aan de hand van deze drie, in plaats van twee varianten.

De middencomplexe ambulance wordt ingezet voor patiënten die stabiel zijn maar wel bewaakt moeten worden vervoerd, bijvoorbeeld na een dotterbehandeling. Nu gaat deze categorie patiënten nog mee met een maximaal uitgeruste ambulance, die daar eigenlijk te uitgebreid voor is. Door het introduceren van een tussenvorm, krijgen meer patiënten optimaal passend vervoer en blijven de hoogcomplexe ambulances beter beschikbaar voor spoedeisende 112-inzetten.

Op doordeweekse dagen gaan we rijden met één Zorgambulance (laagcomplex) van 8.30 tot 16.30 uur. De nieuwe, middencomplexe ambulance rijdt op doordeweekse dagen in twee aansluitende diensten van 7.00 tot 23.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. Hoogcomplexe ambulances zijn continu, dag en nacht in bedrijf. Zij kunnen altijd bijspringen voor midden- of laagcomplexe patiënten als de vraag hoog is. De keuze voor het ene of andere vervoer wordt gemaakt door de Meldkamer Ambulancezorg.

Het laag- en middencomplexe vervoer gebeurt met onze huidige twee Zorgambulances. Deze voertuigen worden omgenummerd van 18-440 en -441 naar 18-271 en -272. (Het cijfer 2 na de regioaanduiding is de landelijke code voor middencomplex.) De apparatuur wordt op beide auto’s uitgebreid.

De bijgeschoolde collega’s gaan de komende maanden stages lopen, om hen nog beter voor te bereiden op het werken met de zwaardere patiëntencategorie. We feliciteren hen van harte met het voltooien van de aanvullende opleiding en wensen hun heel veel succes bij de nieuwe taak!