‘Waar ben ik?’ De 112-centralist weet het

Stel: iemand belt 112, maar weet zelf niet weet waar hij of zij is. Hoe weten wij dan waar de ambulance naartoe moet?

Die vraag stelde onze Cliëntenraad aan de directie, namens patiënten die hier bezorgd over zijn. Hieronder staat het antwoord, zodat iederéén er kennis van kan nemen. En wie kan het beter vertellen dan een van onze verpleegkundig meldkamercentralisten? We vroegen het aan Lisanne van der Wende.

“Het gebeurt niet heel vaak, maar het komt zeker wel voor. Ieder van ons maakt het misschien een paar keer per jaar mee. Denk aan een buitenlandse vrachtwagenchauffeur die belt vanaf een donkere parkeerplaats in een industrie- of havengebied. Of mensen die aan het wandelen zijn, maar niet meer precies weten waar ze een natuurgebied in gelopen zijn en ineens hulp nodig hebben. Ook mogelijk is dat iemand na een val van de fiets, of na met de auto van de weg te zijn geraakt, een beetje verward is en het simpelweg niet meer kan uitleggen.”

Dan kunnen Lisanne en haar collega’s terugvallen op twee systemen. Lisanne: “In ons meldkamersysteem kan ik tijdens het gesprek klikken op een speciaal XY-icoon. Dan krijg ik meteen de coördinaten en de plek op de plattegrond te zien waar de telefoon zich bevindt. Dit werkt via een signaal dat de telefoonprovider alleen bij noodoproepen meestuurt. Deze locatievaststelling loopt via de telefoonzendmasten waar de telefoon contact mee heeft. In de stad, waar veel masten zijn, is die peiling heel nauwkeurig. In het buitengebied kan het globaler zijn. Maar we kunnen de ambulance dan al wel een heel eind de goede kant op sturen. Dan zien we daar weer verder.”

Werkt dit niet of is de telefoon afgeschermd, dan kunnen de centralisten het ook proberen met de applicatie Vaststelling Incident Locatie (VIL). “Daarmee kan ik actief een sms naar het nummer van de beller sturen”, legt Lisanne uit. “Hij of zij moet de sms openen en op de link klikken die ik gestuurd heb. Daarmee accepteert de beller het vrijgeven van de locatie. De telefoon stuurt die locatie dan aan mij terug.” De meldkamer kan de ambulance er indien nodig zelfs ‘naartoe praten’, ook in het buitengebied en in het donker. Voor de centralisten zijn deze technieken een uitkomst die echt levensreddende tijdwinst kunnen opleveren.

Dus de Cliëntenraad kunnen wij geruststellen: als je zelf niet weet waar je bent, weten wij het meestal wel! De Cliëntenraad is het orgaan dat meepraat over het beleid van onze ambulancedienst en gevraagd en ongevraagd advies geeft over de zorg en dienstverlening. De leden ontvangen graag vragen en tips van patiënten en hun naasten, via clientenraad@ravzhz.nl. De Cliëntenraad is er niet voor individuele klachten over de zorg, kijk daarvoor op deze pagina. We laten op deze plek van tijd tot tijd een vraag of advies van de Cliëntenraad de revue passeren.

Verpleegkundig 112-centralist Lisanne van der Wende.