Vervoer per ambulance gaat van eigen risico af

Een ambulance aan de deur! Op zo’n stressvol moment sta je er waarschijnlijk niet bij stil wat dat financieel betekent. Achteraf schrikken patiënten soms, als hun eigen risico wordt geïncasseerd door de zorgverzekeraar.

Daarom willen wij er zo duidelijk mogelijk over zijn: vervoer met een ambulance kan je (afhankelijk van je overige zorgverbruik) in één keer je hele eigen risico kosten.

Voor een spoedrit brengen wij bij de zorgverzekeraar 667,74 euro in rekening, plus 3,81 euro per gereden kilometer met patiënt. Een ‘besteld vervoer’-rit (bijvoorbeeld voor een gepland onderzoek of behandeling vanuit de thuissituatie) kost bij ons 296,24 euro. De prijs van een spoedrit overstijgt dus fors het wettelijke minimale eigen risico.

Wij factureren alleen als de patiënt daadwerkelijk wordt vervoerd. Bij een verbandje of controle ter plekke, zonder vervoer, ontvangen we geen vergoeding en betaalt de patiënt dus ook niets. Je wordt nooit meegenomen alleen ‘omdat de ambulance nu eenmaal gebeld is’. Als de patiënt volgens onze protocollen ook bij de huisarts terechtkan, nemen we hem/haar niet mee. Het is ter beoordeling aan de ambulanceverpleegkundige of vervoer naar het ziekenhuis nodig is, bijvoorbeeld omdat er anders kans op blijvend letsel is.

Weigeren om mee te gaan kán, maar dan moet de patiënt een verklaring ondertekenen dat hij/zij dit zelf gewild heeft. Als de patiënt niet wilsbekwaam is, kunnen wij uiteindelijk zelfs dwang inzetten, wanneer het met overtuiging niet lukt. Iemand die vitaal bedreigd is (bijvoorbeeld bij kans op een hartinfarct of beroerte), beschouwen wij per definitie als wilsonbekwaam. De ambulancedienst volgt hiermee de wettelijke regels; toch is het goed om hiervan van tevoren op de hoogte te zijn.