Vandaag Europese Dag van Alarmnummer 112

Vandaag is het 11 februari, oftewel ‘11-2’. Deze dag is door de Europese Unie uitgeroepen tot de jaarlijkse Europese Dag van het Alarmnummer 112. Het doel is mensen ervan bewust maken dat 112 in alle lidstaten altijd bereikbaar is voor hulp in levensbedreigende situaties.

Belt u 112 voor een ambulance in de regio Zuid-Holland Zuid? Dan komt uw telefoontje terecht in de meldkamer die wij in het World Port Center in Rotterdam delen met de ambulanceregio Rotterdam-Rijnmond. De centralist die u te woord staat, is een gediplomeerd verpleegkundige met een extra opleiding.

Hij of zij doorloopt in het scherm met u een aantal vragen in een specifieke volgorde over wat er is gebeurd en hoe de patiënt onder meer ademt, eruitziet en reageert. Op basis van de uitkomst wordt bepaald wat er aan de hand kan zijn en met welke urgentie de ambulance gaat rijden. Deze internationale methodiek (genaamd AMPDS/ProQA) is gebaseerd op de ervaring van miljoenen hulpvragen over de hele wereld gedurende tientallen jaren en staat dus garant voor een zo veilig mogelijke keuze.

De centralist neemt de leiding in het gesprek. Van belang is dat u precies de vragen beantwoordt zoals ze worden gesteld. Dat is mede bepalend voor de snelheid waarmee de juiste hulp op gang komt. De centralist geeft ook instructies over wat u zelf alvast kunt doen om de patiënt te helpen. Hij of zij is via de telefoon dus echt als eerste hulpverlener bij u aanwezig en loodst u indien nodig zelfs door levensreddende handelingen heen.

Goed om te weten is dat de ambulance dan al rijdt. Deze wordt door een andere centralist onmiddellijk op pad gestuurd, zodra het adres van het noodgeval bekend is. Hiermee winnen we tijd. Het gesprek met u is dan nog bezig. De ambulance rijdt eerst nog zonder zwaailicht en sirene. Als blijkt dat de situatie mogelijk ernstig is, krijgt de bemanning opdracht om met spoed te gaan rijden. Een andere optie is dat de ambulance rustig doorrijdt naar de opgegeven plek. Als aan de telefoon blijkt dat het meevalt en dat de patiënt beter naar de huisarts kan, keert de ambulance terug naar de uitrukpost.

Onze verpleegkundig meldkamercentralisten zijn de spin in het web van de acute hulpverlening. Op de Europese 112-dag vragen we waardering voor al deze ‘onzichtbare’, maar onmisbare collega’s!