Vader en dochter zijn tijdelijk collega’s!

Hoe leuk: vader en dochter Henny en Jette Nuninga zijn tijdelijk collega’s binnen onze ambulancedienst.

Henny is al twintig jaar ambulancechauffeur. De 21-jarige Jette loopt bij ons stage gedurende haar laatste jaar van de opleiding tot algemeen verpleegkundige. Dat was een buitenkans, want werken op de ambulance is normaal gesproken een specialisatie die pas veel later in een verpleegkundige loopbaan in beeld komt. Jette heeft het geluk dat zij in een wel zeer dynamische omgeving vertrouwd kan raken met algemene verpleegkundige handelingen. Ze werkt in een assisterende rol naast de ambulanceverpleegkundige, als derde persoon op de auto.

“Megavet!”, is de korte maar duidelijke samenvatting van hoe het haar tot nu toe bevalt. Jette: “Het mooie aan de ambulancezorg is de onvoorspelbaarheid, je moet in elke situatie snel kunnen schakelen naar wat er op dat moment nodig is. En je kunt veel voor de patiënt betekenen, dankzij het 1-op-1-contact. Dat is heel anders dan in het ziekenhuis, waar je voor meer mensen tegelijk zorgt. Ook leerzaam en mooi om mee te maken is de nauwe samenwerking en taakverdeling tussen de verpleegkundige en de chauffeur.” Voor Jette is dit niet alleen een droom die uitkomt; voor haar voelt de acute hulpverlening al heel lang als een echte roeping. Misschien wel doordat ze het met de paplepel ingegoten kreeg.

Vader Henny is in elk geval reuze trots. Hij heeft Jette op z’n werk voorgesteld voor de functie. Henny: “Maar dat had ik nooit gedaan als ik niet oprecht had gedacht dat ze hier zou passen. Je moet in dit vak echt wat in je mars hebben en je mannetje staan, want er komt veel op je af.” Een beetje plagerig voegt hij eraan toe: “Ze is inmiddels een grote meid geworden.” De trots is wederzijds. Jette: “Mijn vader is natuurlijk mijn grote voorbeeld.” Diensten samen op één ambulance hebben ze niet, maar ze kijken uit naar het moment dat ze elkaar bij een grotere inzet in functie gaan tegenkomen ‘in het veld’. Wij wensen Jette heel veel succes met de laatste fase van haar studie en we vermoeden dat we daarna ook nog wel van haar gaan horen.