Uitgeleide per ambulance voor SEH-hoofd

Het was ons een eer om vandaag de afscheidsrondrit per ambulance te mogen verzorgen voor Ton Bok, die met pensioen gaat. Dagelijks kwamen wij veelvuldig bij ‘zijn’ Spoedeisende Hulp (SEH) in het Albert Schweitzer ziekenhuis over de vloer.

Na 44 werkzame jaren in Dordtse ziekenhuizen is het scheidende afdelingshoofd van SEH en Observatorium vanaf morgen baas over eigen tijd. Vandaag werd hij door eigen collega’s en ambulancecollega’s verrast met een rit langs diverse plekken en mensen die van belang zijn geweest in zijn loopbaan.

Zelfs het oude Diaconessenhuis Refaja, waar zijn roots als verpleegkundige liggen, werd per ambulance bezocht. Dat ziekenhuis staat er niet meer, wel wachtten collega’s met een bemoedigend spandoek Ton op: Het wordt heerlijk zeilen op een zee van vrije tijd!, verwijzend naar zijn hobby. Ook de ziekenhuislocatie Zwijndrecht werd bezocht, evenals Tons moeder die in Dubbelmonde woont en tal van andere plekken waar collega’s hem opwachtten voor een kort afscheid. De Grote Kerk – waar Ton zich op vrijwillige basis al jarenlang voor inzet – werd niet overgeslagen.

(De tekst gaat verder onder de fotocollage.)

In de tien jaren waarin hij SEH-hoofd was, daalde het jaarlijkse aantal patiënten met een kwart. Dat komt doordat vaker zorg direct op de juiste plek kan worden geboden zonder tussenkomst van de SEH. Maar de zorgzwaarte van de 30.000 resterende patiënten per jaar steeg explosief. Door de vergrijzing in combinatie met de sluiting van verzorgingshuizen, komen op de SEH steeds meer kwetsbare ouderen, meer patiënten met complexe problematiek en meer mensen met fors overgewicht. Al die groepen vragen veel tijd en inzet.

De verraste pensionado kijkt met groot plezier terug op zijn carrière. “Ik heb het allemaal als een verrijking beleefd: de samenwerking met zo velen op de werkvloer, alle medische en technische vooruitgang in de patiëntenzorg, de altijddurende zoektocht naar nieuw talent voor het werk in de zorg en last but not least de enorme corona-uitdagingen van afgelopen jaar.”

De door de wol geverfde SEH-verpleegkundige Annemarie de Baat neemt de functie van Ton over. Wij wensen haar veel succes en Ton nog heel veel mooie jaren in goede gezondheid!