Terug naar oude honk, in de strijd tegen corona

Ambulanceverpleegkundige Jan Kayser (bijna 65) springt bij op de Intensive Care (IC) in de strijd tegen corona.

“De IC is mijn oude liefde, ik heb hier twintig jaar gelopen. Dit is thuiskomen.” Jan wordt over een paar maanden 65, maar hij is er nooit een uur minder om gaan werken op de ambulance. Sterker, nu de coronacrisis erom vraagt, en nu het Albert Schweitzer ziekenhuis een oproep heeft doen uitgaan voor ‘Extra Helden’ aan het bed, staat Jan daar óók – om zich zelfs nog méér dan fulltime in te zetten voor de patiënten.

Vandaag was zijn eerste extra bijspring-dienst op de IC. Die is fors uitgebreid om coronapatiënten te kunnen opvangen. Jan: “Het is een gekkenhuis. Zó veel patiënten die zó ziek zijn. Ik had geen minuut de tijd om eerst eens rustig naar procedures en apparaten te kijken die ik niet allemaal ken. Ik moest aan de bak.” Vooralsnog doet Jan dat onder supervisie in de rol van ‘buddy’, naar verwachting kan het snel zelfstandiger.

Jan is sinds 2003 ambulanceverpleegkundige en een duizendpoot. Hij bemant in onze dienst ook de Rapid Responder, hij is Chef van Dienst en Officier van Dienst en actief lid van de internationale reddingsorganisatie USAR. “De zorg voor mensen is mijn lust en mijn leven, ik voel dat in elke vezel. Zolang ik nodig ben, en zolang mijn lijf nog wil en het tussen de oren goed zit, ga ik door.” Voor komend weekeinde staat hij weer ingeroosterd op de IC. Wat Jan betreft kan het ziekenhuis op hem rekenen zolang de coronacrisis aanhoudt. Datzelfde geldt voor diverse andere verpleegkundigen uit onze dienst, die ook tijdelijk op de IC meedoen.