Pechvogel Wim met Kerstmis in lappenmand

Daar lig je dan, op de dag voor Kerstmis: klaar voor een operatie. Lachend als een boer met kiespijn. Dag in dag uit zorgt onze ambulancechauffeur Wim Visser dat patiënten veilig en snel door het verkeer heen komen. Maar tien dagen geleden stond hem zelf in de ochtendschemering op zijn mountainbike een paaltje in de weg.

“Ik was onderweg naar ons trainingscentrum. Door de rijwind had ik wat betraande ogen en daardoor zag ik in het donker die wegversmaller te laat.” Wim maakte een buiteling waarbij twee ribben braken en het sleutelbeen loskwam van het schoudergewricht. Dat laatste moest operatief worden rechtgezet.

Kermend van de pijn zat hij langs de weg. En deed waar ambulancehulpverleners nogal goed in zijn, namelijk voor zichzelf géén 112 bellen. “Je wil het ’t liefst zelf oplossen.” Hij belde in plaats daarvan zijn vrouw Sofieke – operatieassistent van beroep – die snel ter plaatse was. Toen zij haar man zag, belde zij wél 112. En dan komt het onwerkelijke moment dat je patiënt wordt van je eigen toegesnelde collega’s. Wim: “De ambulance was er echt snel. Ik ben zelf nog ingestapt, maar vanaf het moment dat ze me op de brancard hielpen, kon ik me aan hun zorg overgeven. Van na de injectie tegen de pijn weet ik niet meer alles, behalve dat ze echt heel goed voor me gezorgd hebben. Ook de Spoedeisende Hulp heeft me erg goed opgevangen.”

Net zo lovend is hij over de gang van zaken vandaag rond de operatie in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Die is succesvol verlopen. Nu geldt verplicht twee weken rust en dan nog geruime tijd revalideren en kracht opbouwen, om weer patiënten te kunnen tillen, brancards te rijden en de ambulance te besturen. Wim: “Het zal wel goedkomen, al viel het stilzitten me zwaar de eerste tien dagen. Ik ben altijd met dingen bezig. Voor collega’s vind ik het vervelend: ik zou met kerst en nieuwjaar werken. Dat moeten nu anderen opvangen in deze drukke tijd.”

Wij adviseren Wim om die gedachte maar even te parkeren en aan zichzelf te denken. Goede kerstdagen en een voorspoedig herstel gewenst!