Leren omgaan met grof geweld en terrorisme

De schokkende taferelen op deze foto’s zijn niet echt maar gespeeld! Het gaat om een oefening, waar wij vanmiddag aan meededen. Toch komt het akelig bekend voor. Nu we in Europa vaker te maken krijgen met terrorisme en grof geweld, moeten hulpverleners en ordehandhavers daarmee om leren gaan. Wat moet je als eerste doen? Wie heeft het overzicht? Is het voor onszelf veilig?

De tekst gaat verder onder de foto’s.

De politie, brandweer, ambulancediensten, GHOR en Veiligheidsregio’s van Zuid-Holland Zuid en Rotterdam-Rijnmond oefenden een aantal heftige scenario’s in en rond de leegstaande locatie Amstelwijck van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. Eén situatie was het uitschakelen van een moordende schutter in het gebouw en het veilig wegvoeren van gewonden uit dat pand. Daaraan deed de Dienst Speciale Interventies mee, het elitekorps op het gebied van arrestaties.

Het scenario op de hier getoonde foto’s doet denken aan Nice afgelopen zomer en de Berlijnse kerstmarkt. In dit geval was er zogenaamd een bus op de menigte ingereden. In een kluwen van ‘gewonden en doden’ moesten we het overzicht zien te krijgen over de aard en omvang van het incident, om voldoende en de juiste hulp op gang te brengen. De fantastisch presterende lotusslachtoffers maakten het levensecht en daardoor realistisch.

We oefenen dit samen met de andere diensten, zodat we als het er op aankomt weten wie welke rol heeft en wat we van elkaar kunnen en mogen verwachten. Natuurlijk hopen we dat onze mensen nooit geconfronteerd worden met zo’n voorval, maar we steken onze kop ook niet in het zand. We danken alle partners voor de leerzame middag!