In één klap honderden burgerhulpverleners erbij

Op twaalf plaatsen door het hele land krijgen vandaag, op ‘Wereld Hart Dag’, maximaal 100 vrijwilligers per locatie een gratis training in reanimatie en levensreddend handelen. Eén van de trainingslocaties is onze ambulancepost in Papendrecht.

Bij goed gevolg ontvangen de deelnemers aan het eind van de dag het Certificaat Levensreddend Handelen en worden ze meteen aangemeld als burgerhulpverlener bij HartslagNu. Deze landelijke invulling van de jaarlijkse Wereld Hart Dag is een initiatief van Het Oranje Kruis en BNNVARA, bedoeld om aandacht te vragen voor het belang van de kennis en vaardigheden om het leven van een ander te redden. En om in één klap honderden nieuwe hulpverleners te werven natuurlijk. 

(De tekst gaat verder onder de foto’s.)

Wekelijks (!) krijgen in Nederland driehonderd mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De kans op overleven is voor hen het grootst als binnen zes minuten wordt begonnen met reanimeren. Een ambulance is er in de meeste gevallen dan nog niet.

Naarmate meer mensen weten hoe je levensreddend optreedt, kunnen meer slachtoffers overleven. Niet alleen bij een hartstilstand, maar ook bij bijvoorbeeld een levensbedreigende bloeding of een geblokkeerde ademweg. Wij juichen het landelijke evenement toe en dragen er graag aan bij!

Nog mooier zou het zijn wanneer deze dag nog meer mensen inspireert om zich na vandaag aan te melden voor een cursus EHBO en reanimatie. Ben je al gediplomeerd maar nog niet geregistreerd bij HartslagNu als burgerhulpverlener voor je eigen omgeving? Jij kunt het verschil maken!