‘Hulp voor Sint-Maarten blijft nog lang nodig’

Onze collega’s Jan Kayser (ambulanceverpleegkundige/chef van dienst) en Leo van der Leeuw (teamleider) zijn gezond teruggekeerd van hun tweeweekse hulpverleningsmissie met USAR.NL naar het door orkaangeweld getroffen Sint-Maarten. Ze blikken terug.

Jan: “Het is deze keer vooral een fysiek zware taak geweest, het was minder mentaal belastend dan vorige inzetten. Elke ochtend waren we om zeven uur al aan de slag, de temperatuur liep op tot 40 graden. Om zeven uur ’s avonds was het klaar want dan ging de avondklok in die ook voor ons gold. Vaak lagen we om half tien uitgeteld in bed te ronken. We hebben veel dankbaar werk mogen verrichten: wegen vrijgemaakt, (basis)scholen weer operationeel gekregen, veel daken gedicht, water verstrekt en mensen geholpen hun leven weer enigszins op de rail te krijgen. Opvallend waren de opgewektheid en vooral dankbaarheid en bescheidenheid van de inwoners. Ook al was dit werk niet direct de ‘core business’ van USAR, die meer ligt bij het zoeken en redden van slachtoffers, toch kijk ik er met niet minder voldoening op terug.”

De tekst gaat verder onder de foto.Jan Kayser.

Leo: “Er werd deze keer inderdaad iets heel anders van ons gevraagd dan mensen redden. Na aankomst zijn we gelijk gestart met werkzaamheden zoals het ruimen van puin, het verwijderen van omgewaaide bomen en stroomkabels en schoonmaakwerkzaamheden op het vliegveld. Ook heb ik een dag de lokale ambulancedienst ondersteund wegens personeelstekort. Het waren lange en inspannende werkdagen door de warmte. We dronken minstens zes liter water per dag. Ook mij heeft deze missie veel voldoening gegeven, maar ik besef dat het nog lange tijd zal duren voordat alles op Sint-Maarten weer opgebouwd is. Hulp blijft nodig!”

Leo van der Leeuw.