Instructievideo over hulp bij beknelling

We hebben de Brandweer Zuid-Holland Zuid geassisteerd bij het maken van een instructievideo voor brandweerlieden over hulpverlening aan beknelde slachtoffers. In zulke situaties werken onze diensten immers nauw samen.

Aan de Munnikensteeg in Zwijndrecht waren zogenaamd twee auto’s tegen een boom gebotst. De ene gewonde bestuurder werd bevrijd en weggevoerd volgens de methode scoop & run. Dat komt neer op inladen en wegwezen, omdat de patiënt vitaal bedreigd is en met grote spoed naar het ziekenhuis moet. In het andere geval was sprake van stay & play. Daarmee bedoelen we dat de patiënt in de auto gestabiliseerd wordt, waarna de brandweer het voertuig openknipt om bijkomende schade voor het slachtoffer te vermijden.

De film komt in de elektronische leeromgeving van de brandweer. Wij krijgen ‘m ook tot onze beschikking, zodat wij op onze beurt de technieken van de brandweer beter kunnen leren kennen. Omdat de film meerdere jaren dienst zal doen, droegen verpleegkundige Anne-Wija en chauffeur Piet voor deze gelegenheid alvast de nieuwe ambulance-uniformen die we later dit jaar krijgen.

Update: De film is begin 2020 in gebruik genomen en is hieronder voor alle belangstellenden te zien!