Gewone ambulance ook geschikt voor IC-patiënt

Het vervoeren van IC-patiënten gebeurt normaal gesproken met een Mobiele Intensive Care Unit, kortweg MICU. Dat is een ambulancevrachtwagen waar een ernstig zieke, veelal beademde patiënt op een bed met apparatuur in wordt gereden.

In deze coronatijd zijn overplaatsingen van IC-patiënten aan de orde van de dag, terwijl Nederland slechts zeven MICU’s telt. Er kan dus makkelijk een tekort aan vervoerscapaciteit ontstaan. We hebben daar wat op gevonden.

Ons nieuwste type ambulance (waarvan we er acht hebben, dus altijd wel eentje beschikbaar) kan in samenwerking met het Albert Schweitzer ziekenhuis desgewenst snel worden opgewaardeerd tot ‘MICU-light’. Een klein type beademingstoestel en infuuspompen zoals op de foto hieronder zorgen ervoor dat een niet al te complexe IC-patiënt met ons mee kan.

Bij zo’n rit stapt ook een arts uit het ziekenhuis in. De patiënt krijgt exact dezelfde zorg als in de MICU, met als enige verschil dat hij/zij bij ons op een gewone ambulancebrancard ligt. Door deze werkwijze voorkomen we een te volle IC en dat helpt mee de kwaliteit van de ziekenhuiszorg te bewaken.