Een splinternieuw opleidingsvoertuig!

Vandaag is ons nieuwe opleidingsvoertuig afgeleverd. Voor het eerst is dat een splinternieuwe ambulance! Tot dusverre gebruikten we voor rijtraining altijd een ambulance uit ons eigen wagenpark, die aan het eind van z’n gewone levensduur was gekomen.

Door het toenemende belang en de intensiteit van de (na)scholing van ambulancechauffeurs, is er beter materieel nodig. Het is een Mercedes Sprinter geworden, maar dan zonder de containeropbouw die onze spoedambulances hebben. Deze wagen is óók inzetbaar als Zorgambulance voor het bestelde vervoer van patiënten. Als een van onze twee reguliere Zorgambulances in onderhoud is of met een storing kampt, kan het opleidingsvoertuig meteen inspringen. Zo maken we optimaal gebruik van onze middelen. De nieuwe wagen is gebouwd bij firma Miesen in Bonn (D) en afgebouwd door Tulatech in Eck en Wiel.

(De tekst gaat verder onder de foto’s.)
Door een extra groot tussenvenster kan de cursist die niet aan het stuur zit, vanaf die stoel de verrichtingen en adviezen ook goed volgen.

In onze dienst zijn drie ambulancechauffeurs tevens gediplomeerde rijinstructeurs. Zij geven periodiek nascholing aan hun collega’s. Hun hele loopbaan lang blijven chauffeurs getraind worden in gevorderde voertuigbeheersing, samenspel op de weg en comfortabel rijden voor de patiënt. Dat ze al een C-rijbewijs hebben, speciaal opgeleid zijn aan de Academie voor Ambulancezorg en doorgaans veel rijervaring hebben, doet daar niks aan af. Het verkeer verandert immers steeds en andere gewoonten kunnen erin sluipen.

Instructieritten vinden plaats met twee cursisten en een instructeur. In het nieuwe voertuig kan de stoel die in het achtercompartiment tegen het middenschot staat, 180 graden worden gedraaid. Door een extra groot tussenvenster kan de cursist die niet aan het stuur zit, vanaf die stoel de verrichtingen en adviezen ook goed volgen. Bij gebruik als ambulance wordt deze stoel naar de patiënt gedraaid. Voorin hangt op de plek van de binnenspiegel (die we niet nodig hebben) een mooi kleurenbeeldscherm om in het achtercompartiment te kunnen meekijken en voor het beeld van de achteruitrijcamera. We zijn blij met de aanwinst!

Wil je meer weten over hoe de instructie van ambulancechauffeurs in z’n werk gaat? Het kinderprogramma Topdoks maakte er vorig jaar bij ons een mooi tv-item van. Dat kun je hieronder bekijken.